"Ministr Stropnický musí vyvrátit veškerá podezření. Toto zavání praktikami, které tak hlasitě v médiích kritizoval," napsal dnes na twitteru místopředseda ČSSD Hamáček.

Předseda TOP 09 napsal, že věc vypadá velmi vážně a Stropnický bude mít ve Sněmovně co vysvětlovat. "S radostí vám ve Sněmovně vysvětlím, jaké to je, když firmu vybere nezávislá komise na základě nejnižší ceny," odpověděl jim na twitteru Stropnický.

Miloš Zeman.
Miloš Zeman: Spojení Středočeského kraje a Prahy? Výhodné!

Balistické vesty od české firmy Argun stály 255 milionů korun. Sobotní deník Právo uvedl, že začátkem loňského října, v době, kdy na ministerstvo vybíralo ze čtyř nabídek, poslal majitel firmy Argun Stanislav Petr na účet hnutí 200.000 korun.

"Tato informace je pro mě nová. Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku," sdělil Právu Stropnický.

Společnost Argun dodá armádě 5500 neprůstřelných vest, smlouva byla podepsána začátkem března. Dodávky se uskuteční do roku 2020, první ještě letos.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
Šlechtová jedná v Číně o podpoře cestovního ruchu. Cíl? Více turistů v ČR

ANO dar vrátí dar majiteli
Hnutí ANO zareagovalo na situaci tím, že se rozhodlo finanční dar majiteli firmy vrátit. Na twitteru to oznámil předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce přesto okolnosti výběru vysvětlit, jak ho k tomu vyzvali předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Nařídil jsem, aby hnutí okamžitě vrátilo dar panu Stanislavu Petrovi. A požádal jsem kolegy, aby příště lépe prověřovali naše dárce," napsal Babiš na sociální síti.