Organizátoři letos zvolili téma Krásný nový svět. „Svět se dnes mění rychleji než kdy předtím. Nové technologie prostupují naše životy a nenápadně, ale v důsledku dramaticky, mění naši každodennost. To, co vypadalo před třiceti lety jako vzdálená budoucnost, je dnes tady. Je možné oddělit pozitivní přínosy technologického vývoje od jejich rubu? Dokážeme jako lidstvo technologický vývoj kontrolovat, nebo se stáváme jeho obětí? Jak se s rychlou změnou vyrovnat v našich osobních životech? A co bychom měli dělat jako společnost? Na všechny tyto otázky se pokusí letošní TEDxPrague 2017 najít odpověď, “říká Matěj Novák, který vede tým pořadatelů.

Praha - mezinárodní sympozium Living Planet 2016.
Praha hostí 3000 účastníků konference kosmické agentury

Kybernetika i digitální revoluce 

Návštěvníky asi nejvíc lákají řečníci, kteří na festivalu vystoupí. Letošního ročníku by se mělo zúčastnit 15 osobností. Největší celebritou bude britský vědec, profesor kybernetiky Kevin Warwick, veřejnosti známý pod přezdívkou kapitán Kyborg.

Mezi řečníky se objeví i Pavel Kysilka, trojnásobný bankéř roku a někdejší guvernér České národní banky, který bude komentovat digitální revoluci a její ekonomické a sociální dopady. Na konferenci take vystoupí vědkyně Kateřina Nováková, která představí svůj concept plastové cihly z recyklovaného plastu, filantrop Jan Školník, psychiatr a neurobiolog Filip Tylš nebo terapeutka Sugandho, jež přednáší po celém světě třeba i o meditaci, hypnóze nebo o čakrách, tedy centrech životní energie.

Rektorát ČVUT. Ilustrační foto.
Na dvě konference ČVUT přijede 400 vědců z celého světa

Vystoupí odborníci na vzdělávání 

Důležitým bodem programu bude i budoucnost vzdělávání. Na toto téma své příspěvky přednesou Zuzana Labudová, jež už dvacet let tvoří osvětové programy pro teenagery a kurzy pro vyučující, nebo Ondřej Šteffl, zakladatel společnosti Scio.

„Tváře a jména táhnou, ale TEDx naštěstí táhne jako takový, takže můžeme pracovat s celebritami ve svém oboru, kterým můžeme pomoci se vymanit ze svého okruhu. A to je taky jeden z důvodů proč na TEDx lidé chodí, aby se dozvěděli o věcech a lidech zcela mimo svůj obor,” říká Robert Renč z organizačního týmu TEDxPrague 2017.

Rektor UK Tomáš Zima.
Rektor UK Zima bude stát v čele České konference rektorů i nadále

Letos program pro učitele 

Vstupenky na listopadový TEDxPrague 2017 stojí 1 444 korun.  Více jak devadesát procent vstupenek z celkové kapacity 1200 míst je již prodáno. Informace a možnost registrace najdete na www.tedxprague.cz.

„Letošní novinkou je program pro učitele, který přináší možnost získat vstup zdarma na TEDxPrague 2017. Jako organizátoři cítíme potřebu otevřít tuto akci více učitelům. Oni jsou pak ti, kdo mají významný vliv na naše děti a hodnoty i myšlenky které jim předáváme,“ dodává Renč.

Ján Čarnogurský
V Praze pokračuje mezinárodní konference věnovaná bezpečnosti