„V pondělí jsme teprve začali, ne všichni byli připraveni otevřít. Využili jsme pauzu k tomu, abychom prostor očistili a připravili. Připraven byl v podstatě od chvíle, kdy byl uzavřen,“ popsal Michal Tošovský, kurátor Pražské tržnice.

Hned u dveří je stojan s dezinfekcí. Podle bezpečnostních pravidel proti šíření nemoci covid-19 může na trzích být jen jedna osoba na 15 metrů čtverečních, na což v hale velké téměř 2000 metrů čtverečních dohlíží bezpečnostní služba u vstupu. Samozřejmostí je nošení respirátorů či nanoroušek a na místě také platí zákaz konzumace.

Hala 22 je otevřená každý všední den od 8 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Kromě toho  otevírají také farmářské trhy na jiných místech metropole, například na Tylově náměstí nebo Hradčanské, ve středu se vrací oblíbené Trhy na Jiřáku, v sobotu pak budou stánky i na Náplavce.

Tržní prodej pod širým nebem a v halách dostal poprvé stopku 10. března loňského roku. I když jej pak po jarní vlně vláda povolila, koncem loňského října pak výrazně zpřísnila pravidla pro jeho pořádání, což znamenalo faktický konec většiny trhů. Před Vánoci byl stánkový prodej krátce povolen, holešovická tržnice byla zakázána na konci ledna. „Uzavření přišlo ze dne na den, a tudíž se prodejci museli připravených potravin zbavit, což pro ně bylo dost těžké. Ztráta pro ně z celkového ročního obratu představovala přes 20 procent,“ říká Tošovský.

Podle něj bude chvíli trvat, než se do holešovické tržnice lidé opět naučí chodit a nebudou tak často nakupovat v supermarketech. Ve vytížené dny, jako je pátek a sobota, se podle Tošovského může stát, že nakupující budou muset chvíli počkat.

Někteří prodejci se však stále obávají vládních příkazů. „Nejhorší to bylo na podzim, když nám nařídili zavřít ze dne na den. Ležela nám ve skladu úroda, asi třetinu toho jsme mohli vyhodit,“ popisuje jeden ze stánkařů, který v Holešovicích prodává zelí, cukety a saláty.

Nikdo z prodejců prý nechápal, proč vedlejší supermarket mohl mít otevřeno, ale oni ne. „My jsme ale malí páni a musíme poslechnout. Bojíme se, aby nás vláda znovu nezakázala a my jsme nemuseli potraviny opět vyhazovat,“ říká stánkař s tím, že on sám v minulém roce přišel asi o 60 procent tržeb.