ODS včera ústy svého ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby uvedla, že předloží do sněmovny další novelu zákona. V případě prodeje či pronájmu budovy by mělo být možné takzvané energetické štítky nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepla za poslední tři roky. Takovou možnost už nyní zákon obsahuje, ale jen v některý případech. ODS z toho chce udělat běžnou věc.

Mělo by to pomoci hlavně lidem, kteří prodávají starší domy, u kterých je i bez štítku jasné, že spadají do nejhorších kategorií.

Energetický štítek ukáže kolik daná nemovitost spotřebuje energie

Energetický štítek je totiž v podstatě projektem, který má člověku ukázat, kolik daná nemovitost spotřebuje energie a kde by se dalo ušetřit. Za výpočet takového projektu ale lidé musejí zaplatit. U rodinného domu to bývá od tří do deseti tisíc korun. Zatím musejí mít štítek všichni lidé, kteří prodávají dům či byt. Od roku 2016 by se štítek měl pořizovat také při pronájmu bytu či domu.

Odborníci proti částečnému nahrazení štítků fakturami za energie souhlasí. Ale zdůrazňují, účtenka není projekt. Účtenka neporadí člověku, kde mu uniká teplo a kde by měl provést změny. „Kupující by měl být informován nejen o spotřebě energií, ale i o tepelných ztrátách, kvalitě zateplení, způsobu a efektivitě vytápění a dalších informacích, které současná podoba energetického průkazu nabízí. Faktury za energie by jako doklad náročnosti mohly být značně zkreslující," upozorňuje Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space. „Je také důležité si uvědomit, že současná vyhláška stále platí. Plánované změny nebudou v platnosti dříve než začátkem roku 2014. Do té doby mají prodávající povinnost nechat si zpracovat energetický průkaz dle zákona," dodává Lošťák.

Ministr průmyslu Martin Kuba včera připustil, že dřív než v posledním kvartálu letošního roku se mu změnu nepodaří prosadit. Zároveň ale uvedl, že připraví i ulehčení pro majitele památkově chráněných budov. Pro ty povinnost mít štítek neplatí, nově by ale úředně nemuseli dokazovat, že jejich nemovitost je kulturní památkou.