Stálo to devět let práce a nejméně miliardu korun – elektronické předepisování receptů. Výsledek? Obyčejný čárový kód. Nic víc. Původně měl přitom přinášet elektronický recept mnohem větší užitek. Státní ústav pro kontrolu léčiv lidem sliboval, že si budou moci listovat vlastním záznamem pacienta.

„Bude to jako v elektronickém bankovnictví – stačí jeden klik a pacient se ocitne na svém účtu,“ tvrdil ústav. Z účtu měl pacient vyčíst, kolik už spolykal léků a jestli náhodou nepřekročil limit. Měl zjistit, kdy ho čeká preventivní prohlídka či očkování. A hlavně, pokud mu některý lék nezabral nebo mu způsobil problémy, mohl to do své elektronické karty zaznamenat.

Ilustrační foto
Pacientů ve špitálech po letech ubylo. Léčí se ale mnohem dráž

„Lidé přestanou užívat léky, které se navzájem bijí. Současně to bude sloužit jako kontrolní nástroj – lékaři budou při každém podpisu pod drobnohledem,“ plánovala už před šesti lety exministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Jenomže nic z toho nakonec nefunguje.

Infografika.Zdroj: DENÍK

„Ačkoliv už se výdaje státu, zdravotníků i soukromých firem přehouply přes miliardu korun, žádná ze slibovaných funkcí není zprovozněná. Jediné, co systém umí, je načíst kód předepsaného receptu a dát lékaři vědět, že si pacient přípravek vyzvedl,“ popisuje lékař Všeobecné fakultní nemocnice, ekonom a současně vědecký pracovník Katedry biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického Jan Bruthans. Ten se začal o e-recept zajímat během své doktorské práce na téma náklady a přínosy elektronického zdravotnictví.

Ilustrační foto.
Nezletilí, alkohol a hazard? Stále běžná kombinace

Přitom pokud by stát slibované funkce zprovoznil, mohl by ušetřit spoustu peněz. „Během deseti let by uspořil více než osm miliard korun,“ vyčíslil Bruthans. Správně fungující e-recept by totiž zabránil například problémům s nesprávnými kombinacemi léků. Systém by na ně včas upozornil. Nevhodnou kombinaci léků v Česku každoročně užije kolem 120 tisíc lidí.

Lékaři a lékárníci proti e-receptu dlouhodobě vystupují. Vadí jim, že má být od příštího roku povinný. „Pokud žádná ze slibovaných funkcí není zprovozněná a e-recept nemá pro lékaře a lékárníka žádnou výhodu, měly by zůstat nepovinné,“ řekl šéf České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ilustrační foto.
Zdravá strava ve školních jídelnách? Kolu a brambůrky si děti kupují tajně

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová výpočty Bruthanse nerozporuje. Částka 170 milionů, kterou stát uvádí jako náklady nae-recept, jsou podle ní jen přímé výdaje. Další peníze skutečně putují na funkce, které s e-receptem souvisejí nepřímo.

Elektronický recept ale podle ní funguje dobře. Přinesdomová to dokládá čísly: jen v loňském roce lékaři vystavili kolem 1,5 milionu e-receptů na léky za 1,3 miliardy korun. To je to téměř 18 procent víc než ještě předloni. O možnost předepisovat e-recepty požádalo více než 6,2 tisíce lékařů a 6 tisíc lékárníků.