Základní surovinou na výrobu másla je smetana. Poptávka po ní celosvětově výrazně vzrostla, kvůli čemuž se zvýšila i její cena. „V současné době se pohybuje dvaapůlkrát výše, než tomu bylo v loňském roce,“ řekl Deníku Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Konkrétní částku ale neuvedl. „Různí se to podle výrobců a oblastí,“ konstatoval.

VYPLATÍ SE JEZDIT DO ZAHRANIČÍ

Rozhodující slovo k výši ceny másla ovšem podle Potravinářské komory mají obchodníci. „Samozřejmě svoji roli hrají také obchodní přirážky řetězců. S poptávkou rostou i přirážky,“ řekla Deníku její mluvčí Dana Večeřová. Z průzkumů, které si komora nechala vypracovat,  vyplývá, že zatímco před dvěma lety byla přirážka 50 až 60 procent, koncem loňského roku se vyšplhala na 70 procent. Že tato čísla „sedí“, potvrzuje také Kopáček.

Nezanedbatelný je ovšem i vliv daní. „To vysvětluje přetrvávající rozdíl v ceně másla v ČR a na německém trhu, kde při přibližně stejné nákupní ceně hraje roli zaprvé vyšší DPH u potravin v ČR, kde rozdíl činí osm procent, i vyšší obchodní přirážky,“ prohlásila Večeřová.

Sousedský spor (ilustrační foto)
Sousedské spory: Jihomoravanům vadí hluk i UFO

Lidé žijící blízko hranic mohou využít nižších cen, které mají v sousedních zemích. Například v Německu sice máslo také podražilo, přesto se tam lidem vyplatí jezdit nakupovat. „Nejlevnější nezlevněné máslo stojí v Německu asi 1,70 eura. Když je ale ve slevě, je cena 1,50 až 1,20 eura,” řekla Kateřina Hartmannová z Chebu, která jezdí do 10 kilometrů vzdáleného Waldsassenu nakupovat i ostatní zboží. V přepočtu na koruny tedy běžné máslo v průměru stojí 44,40 koruny, ve slevě jen 31,34 koruny.

Drahé másloZdroj: DENÍK

VYSOKÁ POPTÁVKA

Ještě o něco dražší máslo si lidé z Ostravska vozí ze sousedního Polska. Mezi nimi i Irena Rotreklová. „Kuřecí maso, sýry, margaríny i máslo. To vše nakupuju na těch trzích, někdy i v obchodech. Taky brambory a zelí tam mají dobré. Máslo ale zdražilo i v Polsku,“ řekla Irena Rotreklová. Jak Deník zjistil z akčních letáků tří polských prodejen, prodává se zde menší balení o hmotnosti 200 gramů v rozmezí od 4,99 do 6,99 zlotého. To při přepočtu na koruny znamená zhruba za 33,50 až 44,50 korun.

Ilustrační foto.
K nám v burkinách nesmíte, vzkazují plavčíci v západních Čechách

Vysokých cen másla využívají také e-shopy. Nejdražší másla v jejich nabídce přijdou na zhruba 47 až téměř 60 korun a ani u nich se brzké zlevnění nedá očekávat. „Od našich dodavatelů v současné době dostáváme takové množství másla, že akorát pokryje současnou poptávkou našich zákazníků. Másla tedy není takové množství, abychom ho mohli nabízet formou spotřebitelských akcí, přestože by to pro naše zákazníky určitě byla milá pozornost,“ dodal mluvčí Kolonial.cz František Brož.