Na vlastnickém bydlení považují lidé za nejdůležitější jistotu (nezávislost na pronajímateli) v 56,4 procentech. Třetina lidí (33 procent) hodnotí kladně to, že díky vlastnímu bytu nebudou mít ve stáří s bydlením finanční starosti. Možnost nemovitost kdykoli prodat je důležitá pro necelých deset procent oslovených.

Preference typu bydlení v Praze.Zdroj: Ipsos

„Vlastní bydlení preferují lidé napříč všemi věkovými kategoriemi. Není tedy pravda, co tvrdí někteří noví politici, že lidé a to hlavně ti mladí nechtějí být vázáni hypotékou a dávají přednost nájmům,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Nejmladší dotázaná kategorie od 18 do 26 let by totiž volila vlastní bydlení v 88,5 procentech případů.

Adam Zábranský.
Budování městských bytů je pro Prahu drahé, říká pirátský radní Zábranský

Z výsledků je zřejmé, že i mladí lidé dnes na bydlení nahlížejí především pohledem nákladů a v době, kdy není rozdíl mezi splátkou hypotéky a cenou nájemného nijak dramatický, pro ně představuje vlastnické bydlení z dlouhodobého hlediska výhodnější variantu. Pokud si ji samozřejmě mohou dovolit. A nemusí se ani obávat situace, kdy by potřebovali byt zatížený hypotékou prodat. Banky jsou na tyto varianty připraveny a převod nemovitosti s hypotékou je dnes již běžnou záležitostí.

Preference typu bydlení v Praze.Zdroj: Ipsos

Fakt, že lidé nebudou vázáni dlouhodobými finančními závazky, boduje u nájemního bydlení. Pouze však v 25,8 procentech případů. Stejně tak flexibilita neboli možnost kdykoliv se odstěhovat (v 17,7 procentech). Největší část z těch, kteří bydlí v nájmu, a to celých 48,4 procenta ale uvedlo, že nemá na vlastní byt dostatek prostředků.

Preference typu bydlení v Praze.Zdroj: Ipsos

Vídeň z orlí perspektivy.
Praha vzhlíží v „sociálním bydlení“ k rakouské metropoli. Ale byty rozprodala