David Dudáš je vítězem středočeského kola Rozjezdů. Jako student ČVUT se rozhodl uplatnit své znalosti v praxi a pomáhat lidem, kteří budují nebo rekonstruují rodinný dům nebo byt. Jeho společnost Construction Consulting nabízí možnost zdarma ověřit cenu projektu a časový plán už během přípravy stavby.

Čtěte také: Banky by půjčovaly, ale nemají komu

„Když si chce někdo postavit dům, poradíme mu, připravíme podklady jako ocenění a harmonogram," popsal své podnikání Dudáš, student Stavební fakulty ČVUT. Firmu si založil letos na jaře. „Chtěl bych být podnikatelem a realizovat své vlastní nápady, raději než být závislý na zaměstnavateli," dodal.

Absolutní vítězkou soutěže Rozjezdy roku 2012, která si kromě ocenění odnesla i šek na 100 tisíc korun plus dalších 50 tisíc korun na on-line reklamu, je Romana Tvarůžková a její projekt alternativní sanitky, která už funguje v Ostravě. Je to zatím v Česku ojedinělá služba. Rozváží seniory, hendikepované a pacienty po nemocnicích a lékařích na objednání. A to rychleji než klasické sanitky a levněji než taxiky.

Za necelý rok podnikání navázala kontakty s lékaři i nemocnicemi a má své stálé klienty. „Snažíme se alespoň trochu lidem ulehčit život, zdarma na klienty čekáme, doprovázíme, vyřizujeme za ně formality, vyzvedáváme léky," uvedla Tvarůžková. Stotisícovou výhru bude investovat nejspíše do pořízení nového automobilu.

„Myslela jsem na lidi, kteří nemají nárok na sanitku," popisuje impuls, který ji přivedl k tomuto podnikání. Ovšem sanitku nemůže řídit každý. „Mám kurs řidičů sanitek, jsem tedy akreditovaný řidič sanitky. Je to sedmimístné vozidlo a dokonce budu mít i maják, protože vozím i lidi s infarktem," líčí svoji roli s tím, že se pyšní titulem DRNR. To však není žádný akademický titul, je to oprávnění k Dopravě raněných, nemocných a rodiček.

„Chtěla bych operovat v celém ostravském regionu. Na to potřebuji alespoň tři vozidla. O řidiče bych nouzi neměla, už se mi hlásí další akreditovaní," uvedla Romana Tvarůžková. „Myslím, že je to perspektivní podnikání. Některé sanitky dokonce upozorňují, že nevozí pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak tu prostor mám," dodává.

DAVID DUDÁŠ se stal vítězem středočeského kola Rozjezdů.

Garantem soutěže je i Svaz měst a obcí, jehož předseda, Dan Jiránek, starosta Kladna v uvolněné atmosféře slavnostního předávání cen uvedl: „Soutěž je podporou malého podnikání a malí podnikatelé jsou páteří ekonomiky. Města z jejich daní žijí, a pokud se jim bude dařit, daňové příjmy jim nevyschnou".

Soutěž Rozjezdy ve svém druhém ročníku rozdělila začínajícím podnikatelům částku 5,5 milionu korun a vítězům i nadále radí odborníci se začátkem podnikání.