Velké otevřené prostory, kam může přijít kdykoli kdokoli a vytvořit si dočasnou kancelář. Může jít o jednotlivce nebo o celé týmy, které hledají společný prostor či kreativní místo, kde mohou navazovat kontakty s dalšími zajímavými lidmi nejen z oboru.

Coworkový prostor BASE
Sdílené kanceláře jsou v Praze hit, za rok se rozrostly o polovinu

Z takzvaných coworkingových center se stal hit. Jeho soumrak právě nastal. Dokud se nepodaří najít spolehlivou vakcínu proti koronaviru, sotva bude někdo toužit po sdílení prostor se stále novými lidmi. Pronájem takových ploch bude obtížný.

Ve velkých administrativních centrech na tom budou lépe

Jen v Praze loni vzniklo 75 tisíc metrů čtverečních těchto sdílených kanceláří. Podle realitní poradenské společnosti Savills existuje v metropoli už na šest desítek coworkingových center. Podle předpovědí Savills mělo být do konce letošního roku v Praze zhruba sto tisíc metrů čtverečních sdílených kanceláří.

Sídliště Písnice čeká dostavba. Architektonické studio Pavla Hniličky má v urbanistické studii i okolí budoucí stanice metra linky D.
Pozemky kolem budoucího metra D okamžitě zmizely z realitního trhu

O něco lépe na tom po „virovém třesku“ budou sdílené kanceláře ve velkých administrativních centrech. Někteří vlastníci je nejspíš opět nabídnou na klasický trh středně a dlouhodobých pronájmů pro firmy se stabilními kolektivy zaměstnanců.

Přijde boj o přežití

Ke sdíleným otevřeným prostorům se v poslední době začaly přiklánět velké korporace. Například telefonní operátor T-Mobile začátkem roku dokončil první část proměny své centrály v Roztylech. „Z uzavřených menších místností se zaměstnanci přesunuli do otevřeného prostoru, který se přizpůsobuje vykonávané činnosti,“ psala firma Capexus, která vytváří firemní interiéry na míru.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek: Ekonomiku je nutné kropit penězi. Včetně tištěných novin

Velké společnosti díky sdíleným místům v kancelářích, u nichž se zaměstnanci střídají, šetří náklady. Ve firmách by však byl návrat k uzavřenějším prostorám méně nákladnou investicí než u coworkingových center určených široké veřejnosti. Ta budou, jako mnozí jiní nyní bojovat o přežití.