Zatímco dva spoje budou létat nadále přímo do Šanghaje, nové dva budou mít mezipřistání ve vyhledávaném Si-anu, městě proslulém terakotovou armádou.

„Po velkém zájmu o cestování na lince mezi Prahou a Šanghají jsme se rozhodli otevřít další přímý spoj, tentokrát do velmi turisticky oblíbeného Si-anu. První přímá letecká linka mezi Prahou a Šanghají byla otevřena před více jak rokem, v červnu 2016. K dnešnímu dni se na této trase uskutečnilo více než 270 letů.

Průměrná obsazenost letadel přesahuje 80 procent. Významnou roli také hraje přeprava zboží. Očekáváme, že i o novou linku bude zájem a bude vyhledávaná,“ uvedl Qiu Jie, ředitel pražské kanceláře China Eastern Airlines.

China Southern Airlines
Žena naházela mince do motoru letadla. Zpozdila tím start o několik hodin

Létat se tak bude v úterý, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli. Let z Prahy do Si-anu trvá 10 hodin a ceny letenek začínají již na 11 610 korunách.

Na linkách mezi Prahou a Čínou se létá nejmodernějším Airbusem A330-200. Business třída disponuje nejkvalitnějšími sedadly včetně dobíjení vlastních elektronických přístrojů v zabudovaných zásuvkách s různými druhy vstupů a USB zástrčkou, tak i velmi prostornou ekonomickou třídou, upravenou tak, aby let byl pro cestující co nejpříjemnější.

Zajímavostí je, že pasažéři mají na výběr buď čínské nebo západní menu. Při službách, které China Eastern Airlines cestujícím nabízí, se řídí mottem “pohostinnost na světové úrovni s nádechem východního šarmu“.

Prezident Miloš Zeman
Zeman psal do Číny. Gratuloval Si Ťin-pchingovi ke znovuzvolení

Si-an dnes slouží jako regionální letecká dopravní křižovatka severozápadní Číny a nové letecké trasy ze Si-anu propojují Čínu se stále větším počtem světových destinací včetně řady evropských zemí. Jen v roce 2017 zde severozápadní čínská pobočka CEA udržuje flotilu 54 moderních letadel.

Ještě letos plánuje zahájit letecké spojení ze Si-anu do Petrohradu, Irkutsku, Vancouveru, na ostrov Saipan a do dalších destinací. Airbus A330 již létá například na pravidelných linkách spojujících Si-an například se Sydney a dalšími městy.

prezident Si Ťi-pching
Končí sjezd komunistů Číny. Prezident Si Ťin-pching se vyrovnal velkému Maovi

Si-an je jedním z nejstarších měst Číny, v řadě významných období čínských dějin byl hlavním městem a sloužil jako vstupní brána na Hedvábnou stezku. Si-an s počtem obyvatel přes osm milionů dnes představuje významné kulturní, průmyslové a vzdělávací centrum centrální a severozápadní Číny. Nejznámější atrakcí v blízkosti města je terakotová armáda, hrobka prvního čínského císaře Čchin Š’-chuang-tiho zařazená na seznam světového dědictví UNESCO.

China Eastern Airlines Jedna ze tří hlavních leteckých společností Číny byla založena v lednu 1957, své sídlo má v Šanghaji. Její flotilu tvoří více než 600 letadel s průměrným stářím méně než 5,5 let. Létá do 1052 destinací ve 177 zemích. V roce 2016 se zařadila na 7. místo na světě podle počtu přepravených cestujících.

Czech Airlines Technics
Tuzemští technici budou zajišťovat údržbu letadel China Eastern

Video: Airbus A330-200, který létá do Prahy

Zdroj: Youtube