Nárůst počtu cestujících dopravce eviduje na dálkových a mezinárodních tratích a na příměstských linkách, uvedl předseda představenstva ČD Pavel Krtek. Vyšší zájem o cestování vlakem je podle něj zřetelný tam, kde dopravce nasadil nová vozidla. Jde například o linku z Prahy do Brna a rakouského Štýrského Hradce, na které jezdí vlaky Railjet, nebo spoje provozované soupravami RegioPanter.

Na růstu počtu cestujících se projevil i mnohem nižší počet výluk spojených s opravami a modernizacemi tratí, který stál za loňským meziročním poklesem počtu cestujících. V osobní dopravě za celý loňský rok klesl počet cestujících o 400 tisíc na 169,7 milionu. Naopak vzrostla průměrná přepravní vzdálenost o kilometr na 42 kilometrů.

Internetový portál od srpna

Během příštího měsíce plánují České dráhy spustit modernizovaný internetový prodejní portál, který by měl cestujícím přinést jednodušší nákup jízdenek. Zároveň dopravce vybaví průvodčí celkem 1400 přenosnými počítači, ve vlacích tak bude možné platit za jízdenky i platební kartou, dodal Krtek.

České dráhy loni hospodařily se ztrátou 1,4 miliardy korun. Zhruba 700 miliony korun se na propadu podílelo vyplacení 1,2 miliardy korun na základě prohraného sporu se Škodou Transportation jako doplatek za pozdní dodávku 20 lokomotiv. Na ztrátě se také podílely mimořádné náklady spojené se výlukovou činností, jako jsou platby za náhradní autobusovou dopravu, nebo mzdové náklady.