Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply o 47,1 miliardy na 1,282 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu meziročně klesly o 77,5 miliardy na 1,220 bilionu korun. Podle ministerstva financí se zvýšil výběr daně z příjmu, sociálního pojištění i DPH. Klesly náklady na obsluhu státního dluhu, provozní náklady státu i výdaje na investice.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritiku kvůli nižším investicím odmítl. Upozornil, že rozpočet v roce 2015 byl z pohledu proinvestovaných peněz extrémní kvůli dočerpávání fondů EU a proti schválenému rozpočtu stát loni investoval o 6,2 miliardy Kč víc.

Čtěte také: Klaus kritizuje vládu kvůli rozpočtu: neumí zužitkovat peníze

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je zlepšení stavu veřejných financí výsledkem úspěšné prorůstové a proinvestiční politiky vlády. Kromě čerpání fondů EU podle něj přispěl k přebytkovému rozpočtu hospodářský růst a zvýšení zaměstnanosti.

Podle analytiků oslovených ČTK výsledek rozpočtu odráží dobrý výkon ekonomiky a nižší vládní investice. Oceňují, že vláda peníze neutrácela za každou cenu a snažila se chovat relativně hospodárně. Jako problém však vidí sestavování rozpočtu, když byl velký rozdíl mezi schváleným schodkem a skutečným hospodařením.

Předseda ODS Petr Fiala ocenil výsledek státního hospodaření. "Vadí mi ale, že občané to bohužel nijak nepocítí," uvedl však. Vláda podle něj nevyužívá hospodářský růst ke zlepšení služeb ani ke snížení daní.

Babiš řekl, že do voleb nečeká úpravy daní nad rámec balíčku, který nyní projednává Sněmovna. "Jsme deset měsíců před volbami, už se moc toho nezmění a bude to předmětem volebních programů jednotlivých politických stran pro příští volební období," řekl o možné úpravě daňového systému.

Čtěte také: Státní dluh ke konci září klesl na 1,66 bilionu, potvrdilo ministerstvo financí

Podle předsedy TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska je přebytkové hospodaření státu důsledek souhry několika mimořádných faktorů. Podle něj se nezlepšuje výběr daní, když například výběr DPH byl pomalejší než nárůst spotřeby. Kalousek také uvedl, že vláda málo investuje a těží z těch investic, které provedl dřívější kabinet ODS a TOP 09.

Politici se neshodují v otázce, jak naložit s rozpočtovým přebytkem. Babiš navrhl peníze využít na snížení státního dluhu, což podporuje i Kalousek. Sobotka naopak navrhl využít peníze na odstranění plánovaného defititu 60 miliard Kč u letošního rozpočtu.

Fiala se vyslovil pro investování loňského přebytku a stejný názor mají i lidovci. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka oznámil, že strana bude na jednání koaliční rady partnerům navrhovat, aby vláda peníze použila na výstavbu vodovodů, čistíren odpadních vod či podporu rozvoje venkova.