Od pondělí by podle Vitíka mělo být všechno bez problémů. "My to budeme v neděli ještě testovat, protože tím, že je otevřeno jenom několik desítek poboček, tak ten provoz není tak silný, tak abychom na ten pondělní nápor byli připraveni," dodal mluvčí pošty.

Ilustrační foto
V důsledku požáru nefungují poště on-line služby ani web

Výpadek internetových služeb způsobil sobotní dopolední požár datového centra v pražské Olšanské ulici. Otevřena byla hlavní pošta v Jindřišské ulici v Praze a pobočky v obchodních centrech. Škodu podle hasičů vyšetřovatel předběžně odhadl na 300 tisíc korun.

Státní podnik Česká pošta spravuje dohromady 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává zhruba 30 tisíc zaměstnanců a v roce 2017 mu klesl zisk o polovinu na 110 milionů korun.

Pošta. Ilustrační foto.
Kvůli zmanipulovaným zakázkám České pošty padly první tresty

Vláda Andreje Babiše v demisi už dříve odvolala z funkce generálního ředitele Martina Elkána, jehož nahradil Roman Knap. Babiš a jeho ministři tuto i další personální obměny zdůvodňují tím, že je pošta "netransparentní podnik" a Elkánova dlouhodobá vize nebyla smysluplná.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO také plánuje, že by se na sčítání lidu v roce 2021 podílela právě Česká pošta. Víkendové trable a následné testování při obnově mohou sloužit jako velmi malá zkouška.

Ilustrační foto
Česká pošta zvyšuje ceny. Poštovní známky podraží o tři koruny