Podle analytiků je současné zbrzdění růstu cen jen dočasné. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak pro ČTK uvedl, že v nejbližším týdnu předpokládají růst cen pohonných hmot o pět až deset haléřů.

„Cena ropy Brent stoupá, což udržuje ceny benzínu a nafty na komoditní burze v Rotterdamu na zvýšené úrovni,“ dodal Tomčiak.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda doplnil pro České noviny, že růst cen u českých pump očekává prozatím pozvolný. Hlavním důvodem aktuálního růstu je sílící poptávka po ropě v celém světě, která odráží ekonomický růst významných celků, například eurozóny nebo Spojených států. Tato poptávka zároveň čelí limitované celosvětové nabídce.

Český statistický úřad
Objem poskytnutých hypoték v prvním pololetí rostl. Tak jako i celé hospodářství

„Klíčoví ropní těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem totiž dodržují svoji květnovou dohodu na omezení těžby ropy a navíc signalizují, že ji budou ochotni prodloužit i za březen příštího roku, do kdy zatím platí,“ dodal Kovanda.

Nejdražší jsou stále pohonné hmoty v Praze. V průměru tam stojí litr benzínu 30,84 korun, a to i po zlevnění. Za méně než třicet korun ho řidiči kupují v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém a Ústeckém kraji.

Nejlevnější Natural 95 natankují řidiči na jihu Čech a v Libereckém kraji, kde se za litr platí průměrně shodných 29,86 korun. Nejnižší ceny nafty jsou v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Tam v průměru řidiči zaplatí 28,29 korun za litr.

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Systém zdravotního pojištění je vyrovnaný. V příštích letech ale hrozí deficit