Proti novele v posledních dnech vystoupili sociální demokraté, odboráři, Svaz měst a obcí ČR či provozovatelé vodovodní soustavy. Podle ministra ale návrh vychází z koncepce hospodárného nakládání s vodami, kterou loni schválila vláda. "Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje," řekl Brabec. Vláda se měla materiálem zabývat ve středu.

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka rozhodnutí ministra životního prostředí uvítal a uvedl, že ČSSD by ho ve vládě nepodpořila. Brabec ale označil přístup koaličního partnera za pokrytecký a kampaň ČSSD v tisku za "podrazáckou". Sobotka v inzerátech uváděl, že ČSSD je proti zdražování vody a zval k říjnovým volbám. Také šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš považuje postup Sobotkovy strany za "klasický podraz" ze strany vládního partnera.

Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Podle odborářů by novela zákona zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Brabec ale tato čísla odmítl. Vodné a stočné na začátku roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Za krychlový metr vody tak Češi platili kolem 83 korun. Z toho 40 Kč bylo vodné, zbytek je stočné.

Ministr dnes upozornil na to, že novela zákona prošla meziresortním připomínkovým řízením a všechny připomínky byly vypořádané na úrovni náměstků. Poté podle něj už nikdo nepřišel se zásadními výhradami. Když pak během dovolené uviděl inzeráty ČSSD bojující proti zdražení vody, podle svých slov "zcepeněl".

Šlápnutí na kuří oko

Také odboráři podle ministerstva za několik měsíců, kdy se novela připravovala, nesdělili vážnější výhrady. Ministr naznačil, že "někomu šlápl na kuří oko", a že by za politickými oponenty mohly stát finanční zájmy firem.

Ministerstva životního prostředí se dnes zastala Hospodářská komora ČR, podle níž úřad postupoval při přípravě novely zákona o vodách korektně. Podobný názor vyjádřil také Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Plán na trojnásobné zvýšení poplatků do roku 2022 Brabec představil na jaře. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá Státnímu fondu životního prostředí. Brabec argumentuje i tím, že nyní za metr krychlový pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.