Sněmovna v dílčích hlasováních naopak nepodpořila Chvojkovy a Plíškovy návrhy, které by členům vlády zakázaly ovládat obchodní společnosti. Nehlasovali pro ně ani poslanci ČSSD a TOP 09. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůvodnil postoj poslanců za tuto stranu obavami o osud novely jako celku v závěrečném schvalování.

Poslanci budou v konečném hlasování schvalovat novelu až po 12:20. KSČM si před ním vzala přestávku na jednání frakce.

Hlasování předcházela přibližně dvouhodinová debata. Poslanci hnutí ANO v ní argumentovali proti návrhům na omezení podnikání ministrů. Podle nich hraničí s ústavností, případně ji již dokonce překračují. Předseda frakce ANO Jaroslav Faltýnek opět uvedl, že tyto návrhy mají zabránit vstupu do politiky lidem, kteří něčeho dosáhli. "Jediným spouštěcím mechanismem je Andrej Babiš," uvedl poslanec ANO Radek Vondráček.

"Nesouhlasím s tezí, že jde o lex Babiš," oponoval předseda lidovecké frakce Jiří Mihola. Podnikání členů vlády se podle něho mělo řešit už dávno. Místopředseda předseda Sněmovny za TOP 09 Petr Gazdík (STAN) mluvil zejména o vlastnictví médií. "Není možné, aby veřejné mínění bylo ovlivňováno vrcholným politikem," uvedl.

Samotný Babiš, který vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra a rozhlasovou stanici Impuls a televizi Óčko, se z dnešního jednání dolní komory omluvil. Dojednává podobu návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

Majetková přiznání i při vstupu do politiky

Vládní předloha předpokládá mimo jiné to, že politici budou dávat majetková přiznání i při vstupu do politiky. Poslanci nepodpořili návrh ústavně-právního výboru, aby byla neveřejná. Přijali naopak úpravu, podle níž mají oznámení dávat i soudci a státní zástupci. Do soudcovských oznámení, které by shromažďoval Nejvyšší soud, by veřejnost přístup mít neměla.

Ostatní funkcionáři by podávali přiznání podle novely do centrálního registru, který by vedlo ministerstvo spravedlnosti. Poslanci nepřijali úpravu Marka Bendy (ODS) na zachování nynějšího stavu, kdy politici a někteří úředníci posílají každoročně přiznání na několik tisíc míst podle druhu funkce.

Novela zákona o střetu zájmů je podle vlády součástí protikorupčního tažení. Jednotný registr by měl zlepšit veřejnou i úřední kontrolu přiznání. Uzákonění povinnosti předkládat první přiznání při nástupu do funkce umožní zjistit, k jakému majetku funkcionáři za dobu působení přišli. Předloha zvyšuje například i možné sankce za porušení zákona.

Babiš se ve Sněmovně jednání o podnikání ministrů nezúčastní

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) nevystoupí v dnešní diskusi Sněmovny k návrhu na omezení podnikání ministrů ani o něm nebude hlasovat. V sídle poslanců jedná s ministry o návrhu státního rozpočtu. Novinářům řekl, že hlasovat o zákonu nazývaném "lex Babiš" nebude, možná si ale vyfotografuje na památku hlasovací tabuli.

Babiš vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra. V případě, že zákon projde, vicepremiér předá věc svým právníkům, aby posoudili další kroky. Uvedl to na dotaz, zda se obrátí na Ústavní soud.

Místo sledování pléna se sešel nad rozpočtem s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a nyní jedná s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD).

"Pokud já vím, tak jen v Rakousku je obdobný zákon, ale v jiných státech to není. Myslím si, že v Německu nebo v jiných krajinách je to obdobné. Já se podle toho chovám. Já nemám pocit, že bych něco porušoval," uvedl Babiš. "Je to zákon, který upírá všem podnikatelům angažovat se v politice," zopakoval svůj postoj.

"Nevidím důvod, že když někdo vybuduje rodinnou firmu a potom z nějakých důvodů by chtěl jít do politiky… proč už dopředu mu tradiční strany říkají, že nemůže," řekl. Trend ve světě je podle něj úplně opačný, vyjmenoval Francii, Polsko a Spojené státy.

Politici by měli být ti nejlepší z nás

"Lidi už zapomněli, že politici, jak říkal Aristoteles, měli by být ti nejlepší z nás. Ti nejpracovitější, nejmoudřejší, nejmorálnější. U nás je ta tradice, že do politiky jdou lidi, aby se uživili, a jsou tam dlouho," uvedl. Podotkl, že ve Sněmovně jsou někteří poslanci už dvacet let bez toho, aby postavili alespoň dům.

"Myslím, že politici by měli být lidi, kteří se věděli postarat o sebe, o rodinu, o přátele a mají šanci se postarat o lidi víc než politici, kteří se neuměli postarat ani sami o sebe," řekl.

Schvalování novely o střetu zájmů patří k nejsledovanějším bodům dnešního jednání dolní parlamentní komory. Poslanci budou hlasovat o návrhu Jana Chvojky (ČSSD), podle kterého by členové vlády nesměli ovládat firmy včetně médií. Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navíc chce, aby společnosti, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nedosáhly na nenárokové dotace a na veřejné zakázky.