Porota nakonec vybrala 15 firem, které budou vyzvány ke zpracování architektonické studie nové centrály spořitelny v území jižní části projektu Smíchov City, včetně urbanistického konceptu celé této jižní části. Tuto část chce spořitelna proměnit společně se Sekyra Group v moderní multifunkční čtvrť.

Výstava k projektu Smíchov City v IPR v areálu Emauzy.
Návštěvníci výstavy se budou moci projít po Smíchov City. Díky virtuální realitě

Patnáct studií a pět týmů 

Mezi těmi 15 studii jsou - Atelier Krátký (Česko), Baumschlager Eberle Architekten/ Pavel Hnilička architekti (Rakousko), Caruso St. John Architects (Velká Británie), Henke Schreieck Architekten (Rakousko), Jessenvollenweider architektur (Švýcarsko), Kleihues + Kleihues (Německo), Mecanoo architecten (Nizozemí), Neutelings Riedijk Architecten (Nizozemí), Schindler Seko Architects (Česko), Verstas architects (Finsko).

Porota do soutěže přizvala pět týmů, které sice nesplňují náročnou referenci, ale od kterých lze očekávat inspirativní a kvalitní návrhy. Jde o Christ und Gantenbein (Švýcarsko), Ivan Kroupa architects (Česko), Kuba Pilař architekti (Česko), Petr Hájek architekti (Česko), Tham Videgard Arkitekter (Švédsko).

Bruslení. Ilustrační foto.
Smíchov bude mít nové kluziště. Od Vánoc do února zdarma

Primátorka byla nadšená 

Sídlo spořitelny má mít podobu kampusu, ve kterém bude kromě administrativních prostor i místo pro různorodé služby využívané jak zaměstnanci, tak širokou veřejností. „Chceme vnést do oblasti Smíchova nový život a příležitosti a přispět tak k další prosperitě města,“ zdůraznil šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Česká spořitelna se inspirovala podobným projektem mateřské Erste Group ve Vídni. Ostatně vídeňský kampus Erste Group nadchnul i pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou. „Loni jsem vídeňský kampus navštívila a byla jsem nadšena. Viděla jsem zcela nový koncept, který zastřešuje nejen kancelářské prostory, ale výrazně podporuje i organizaci komunitního života,“ řekla primátorka. Na výjimečnosti takovéhoto projektu se shodli i architekti.

V Praze jsou zatím tři lanovky
Lanovka na Petříně, v zoo a na Smíchově. Které další Praha plánuje?

Dvoukolová soutěž 

„Je rozdíl, když máte projektovat jednotlivou budovu, nebo když projektujete budovu a s ní i celou městskou část. To je samozřejmě mnohem větší výzva,“ vysvětlil švédský architekt Martin Videgard.

Soutěž bude dvoukolová a 15 architektonických studií předloží své návrhy odborné porotě anonymně. Do druhého kola postoupí už jen šest návrhů. Porota vybere vítěze v květnu 2018. Stavba by pak měla být realizována v letech 2021 – 2023.

Červená lanovka jezdí přes park Mrázovka už od roku 1996.
Znáte nejmenší lanovku v Praze? Od roku 1996 jezdí červená kabina na Smíchově