Cuketový koláč

Budeme potřebovat:

1 velká (nebo dvě malé cukety nebo patizony)
3 vejce
1 cibule (lze vynechat)
150 g tvrdého sýra (třeba gouda)
150 g slaniny (nebo uzený bok nebo šunka)
6 žampionů
Cca 100 g rozmixovaných ovesných vloček (nebo krupička nebo strouhanka či polohrubá mouka)
Oblíbené koření

V roce 2019 se v Bruntále uskutečnil čtrnáctý ročník Krystalku, vánočního otužileckého plavání v Kobylím rybníce. Zapojilo se 18 plavců, z toho tři ženy.
Krystalek jako Poljanského otužilecká „one man show“ bez diváků

Postup:

Nejprve si očistíme a nastrouháme cuketu, maličko osolíme a necháme ji cca půl hodiny pustit vodu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky či jiné kousky. Mezitím si na pánvi orestujeme slaninu na kostičky, zpěníme cibulku, poté přidáme a orestujeme i žampiony a necháme cca 10 minut podusit.

V míse rozkvedláme vajíčka, přidáme nakrájený sýr na kostičky, vymačkanou cuketu, vychladlé žampiony, maličko soli, pepře, oblíbené koření a bylinky. Podle konzistence přidáme trochu rozmixovaných ovesných vloček (nebo krupička nebo strouhanka nebo polohrubá mouka) a zamícháme. Formu (koláčová nebo vysoký plech nebo pekáček) vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a rovnoměrně rozvrstvíme cuketovou směs. Cuketový nákyp pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut. Dopečení poznáme podle zlatavých kousků sýra.

Cuketový koláč s žampiony necháme napůl vychladnout a podáváme nakrájený na trojúhelníky, posypaný pažitkou a doplněný rajčaty. Je skvělý třeba na večeři.

Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu.

Léčitel Jiří Seňko
Lidská mysl je jako kobylka, ale žít musíme přítomností, říká léčitel Jíří Seňko

Speciály z edice kondice lze zakoupit na eshopu https://eshop.kondice.cz/

Předplatné časopisu Kondice lze objednat ZDE

A na webu Kondice.cz najdete stovky cvičebních videí, podcasty s odborníky a denně nové články o zdraví a psychologii.