Sezona je specifická tím, že postrádá vrchol v podobě olympiády či MS. Skokani tak vzhlížejí k tradičnímu Turné čtyř můstků a šampionátu v letech na lyžích v Planici. Běžce zase cílí na prestižní Tour de Ski. Krátce po něm se sejde světová elita v Novém Městě na Moravě.

InfografikaZdroj: DeníkNejostřílenějším českým lyžařem je skokan Roman Koudelka. I když mu letní sezona příliš nevyšla, pro fanoušky je podstatné, co předvede v zimě. „Věřím, že to bude lepší,“ říká třicátník, který loni bodoval ve všech závodech světového poháru.

Michal Šlesingr, Markéta Davidová
Ve víru nemocí. Uspějí čeští biatlonisté v nadcházející sezoně?

Pomoci by mu měl i nový způsob posilování, k němuž ho přivedl bývalý hokejista Jakub Čutta. „U některých cviků jsem byl moc v záklonu či předklonu a svaly se správně neprotáhly. Změna by mi měla pomoct, abych byl v letu uvolněnější,“ vysvětluje člen Dukly Liberec.

Jeho cíle jsou stejné jako loni. „Chtěl bych posbírat co nejvíc bodů, ale teprve ve Wisle poznám, jak na tom skutečně jsem,“ míní. Trenér reprezentace David Jiroutek ho doplňuje: „Čeká nás tam křest ohněm, ale ostatní celky na tom budou podobně.“

Vydařená příprava běžců 

Nejzkušenější člen týmu běžců Petr Knop si přípravu pochvaluje. „S trenéry vycházíme skvěle. Jen mě mrzí zdravotní potíže, bez kterých bych byl na zimu připravený daleko lépe,“ přiznává. Michal Novák skončil minulý víkend ve Finsku sedmý na 15 km volně a pátý ve sprintu. „Byl to skvělý trénink a zároveň ukazatel aktuální výkonnosti.“

Skokan na lyžích, Roman Koudelka.
Koudelka: Chtěl bych se dočkat toho, aby se skákalo v Liberci i Harrachově

A jaký je pohled vedení týmu? „Do sezony jdeme s tím, aby se co nejvíc závodníků umísťovalo v elitní třicítce. V případě sourozenců Novákových a Razýmové doufáme, že se podívají i do Top 15,“ sdělil jeden z trenérů Jan Franc.

Jen dva sdruženáři 

V severské kombinaci se příští týden v Ruce představí jen Tomáš Portyk a Ondřej Pažout. Česko nemá po nepodařené minulé sezoně nárok na větší kvótu. Zbytek národního týmu bude závodit v Americe na kontinentálním poháru. Sdruženáři se budou snažit získat další body, aby mohli do SP postavit třetího závodníka.