Přeruší basketbalistky USK Praha letitou tuzemskou nadvládu klubového giganta i v rámci evropského kontinentu Gambrinusu Brno?

Možná až příliš troufalá otázka, první vzájemný souboj Trocal ligy žen v Brně ovšem naznačil, že letošní finálová série by mohla být alespoň o něco vyrovnanější než v předešlých rocích.

Vysokoškolačky podlehly favoritovi v jeho prostředí o pouhé dva body 82:84, dlužno ale říct, že ještě pět minut před koncem vedly Brňanky o 19 bodů. V dramatickém závěru měla deset vteřin před koncem v rukou vyrovnání americká rozehrávačka v dresu USK Whalenová, jenomže netrefila.

Dnes v osm hodin večer na Folimance je na programu odveta, hraje se samozřejmě na tři vítězná utkání.

„Moc si cením toho, že jsme v prvním zápase téměř dokázali smazat devatenáctibodové manko. Tímto způsobem družstvo nabírá pocit soudržnosti a víry, že lze uhrát i s takovou evropskou extratřídou dobrý výsledek. Vážím si toho a jsem hrozně rád, že jsme nesklonili hlavy, to by totiž do dalšího průběhu série nebylo dobré. Škoda jen, že jsme ještě víc netrestali chyby Brňanek v obraně,“ uvedl trenér USK Lubor Blažek.

Volejbalistky Olympu nastoupí v Olomouci

Atraktivní zápas basketbalistek z Folimanky bude vysílat přímým přenosem ČT4 Sport, jež si už o dvě a půl hodiny předtím od 17:25 nenechá ujít ani vystoupení volejbalistek pražského Olympu na olomoucké palubovce. I v tomto případě jde o druhý zápas finále play off nejvyšší soutěže. Na rozdíl od basketbalu ale v tomto sportu vedou zatím 1:0 na zápasy Pražanky.

Družstvo UP Olomouc do finále vstupovalo povzbuzeno překvapivým vyřazením favorizovaného Prostějova. „Jsme schopni podávat lepší výkony, než v prvním finálovém duelu v Praze. Snad to před našimi diváky předvedeme,“ věří trenér Hanaček Jiří Teplý.

Kouč Olympu Stanislav Mitáč zároveň varuje před přehnaným optimismem. „Když někdo vyřadí Prostějov 3:1 na zápasy, tak musí být v tempu, takže ze soupeře máme stále respekt,“ tvrdí Mitáč, jenž si je vědom i výhody domácího prostředí soupeřek. „V Olomouci může přijít třeba patnáct set diváků, což se k nám nevejde ani na třikrát. Cítím ale z našeho týmu, že titul chce, což je to nejdůležitější. Zápasy jsou totiž hlavně o hráčkách,“ dodal Mitáč.

V ČFL se představí béčka Sparty i Slavie

V Praze lze zajít dnes i na fotbal, představí se totiž současně béčka Sparty a Slavie v zápasech předehrávaného 33. kola ČFL. Mladí sparťané pod vedením trenéra Jana Kmocha vedou třetí nejvyšší soutěž o osm bodů před druhou Vlašimí a neohroženě směřují k postupu do II. ligy. Tentokrát od pěti hodin odpoledne přivítají ve sparťanském tréninkovém centru na Strahově jabloneckou rezervu.

Severočeši však určitě nebudou odevzdaným soupeřem. Na jaře třikrát naplno bodovali a v tabulce jim patří sedmá příčka. Respekt budí především ofenziva jablonecké juniorky. Mladí Severočeši vstřelili ve 23 kolech 40 branek, což je po Vlašimi a Spartě B třetí nejvyšší číslo.

„Jejich útočné duo Mešanovič – Nulíček je vynikající, speciálně jsme se na ně chystali. Pozornost však zaslouží všichni hráči soupeře, Jablonec B má velkou kvalitu,“ varuje před možným podceněním soupeře letenský lodivod.

Kmoch sečetl předem i vynucené absence ve svém týmu. „Pro zranění nebude moci nastoupit Beutel, ze stejných důvodů nás neposílí ani tradiční opory z prvního mužstva, tedy brankář Kozáčik a záložník Kóňa. Navíc s reprezentační devatenáctkou odjeli Zeman a Holek. Šanci tak dostanou další hráči, kádr máme široký.“

Naopak mladí slávisté mají letos neobvyklé starosti se záchranou, i proto byl nedávno angažován k B-týmu nový trenér Miroslav Janů, aby odvrátil ostudný pád do divize. Slavia B je v osmnáctičlenné tabulce zatím na sestupovém na 16. místě a dnes rovněž od pěti hodin odpoledne hostí v xaverovském areálu tým Slovanu Varnsdorf, který je v tabulce čtvrtý. Je nabíledni, že i z tohoto zápasu s tabulkově mnohem výš postaveným protivníkem potřebují mladí slávisté body jako sůl.

Ice Arena v Letňanech patří hokejové reprezentaci

Dnes odpoledne se sejde v Letňanech česká hokejová reprezentace, a zahájí tak svoji „kanadskou misi“. Letošní mistrovství světa se totiž koná v zámoří, ale reprezentace ještě o uplynulém víkendu hrála domácí Česká pojišťovna Cup v Liberci. Svěřenci trenérů Hadamczika, Palečka a Musila se znovu scházejí v Praze, směr Montreal se vydají z Ruzyně v pátek ráno.

Na soupisce národního týmu je prozatím jedenáct posil z NHL včetně Patrika Eliáše, který start potvrdil v pondělí. Čeká se na vyjádření Marka Židlického a Martina Erata (oba Nashville), trenéři zvažovali zařazení Davida Krejčího z Bostonu. Série mezi Philadelphií a Washingtonem teoreticky uvolní pro potřeby reprezentace Václava Prospala nebo Tomáše Fleischmanna.

V Letňanech stihne český národní tým pro MS dvě tréninkové jednotky. Chybět bude Filip Kuba, jenž v pondělí odletěl za rodinou na Floridu a přidá se k Hadamczikově týmu v pátek až v Montrealu.

K dispozici budou zato finalisté domácího play off slávisté Svoboda, Klepiš a Červenka, resp. karlovarští Kumstát se Skuhravým. Eliáš pocestuje ze Spojených států přímo do Montrealu. Pokud budou se startem na šampionátu souhlasit další krajánci z NHL, podstoupí stejný přesun. Na místě posledního kempu budou také ode dneška Jan Hejda, Jiří Novotný a Zbyněk Michálek.

Podle vývoje prvního kola zámořského play off dojde na případnou úpravu české soupisky. „K dispozici chceme mít pětadvacet hokejistů. Může se stát, že se někdo pak vrátí z Montrealu domů,“ řekl již v neděli Hadamczik.

V Montrealu bude reprezentace do 30. dubna, poté vyrazí do kanadského Québeku, kde 2. května zahájí mistrovství světa zápasem proti Dánsku. Na oficiální soupisce může být 23 hráčů, další dva mohou být dopsáni po skončení základní skupiny.

(dp, klt, map)

Kam za sportem v Praze?

STŘEDA 23. dubna

AEROBIK 16.00 Akademická aerobik show (představení dance, bodystyling, stretch, hala UK v Hostivaři, Bruslařská 10).

ATLETIKA 16.30 Jarní běh Olympu (běh na 5,5 km v terénu i po asfaltu, start u zadního vchodu atletické haly Otakara Jandery PSK ve Stromovce), 18.30 Kondiční dvanáctiminutovka (stadion UK v Hostivaři, Bruslařská ulice).

BASKETBAL 20.00 USK Praha – Gambrinus Brno (druhý zápas finále play off Trocal ligy žen, hala Na Folimance, Praha 2).

BILLIARD 19.15 Otevřený turnaj v poolu (herna Balabuška, Michelská 16/19, Praha 4).

BOWLING 17.20 Večerní růže, otevřený turnaj (SC Radava, Milady Horákové 37, Praha 7).

CURLING 8.00 Mistrovství ČR mužů a žen (curlingová hala Komárkova 12, Praha 4-Roztyly).

FOTBAL 17.00 Předehrávané 33. kolo ČFL: Sparta B – Jablonec B (TC Strahov), Slavia B – Slovan Varnsdorf (hř. Xaverov).

HOKEJ 16.30 až 17.45 Trénink hokejové reprezentace před odletem na MS do Kanady (Ice Arena Letňany, Tupolevova ul.).

JUDO 11.00 Akademické mistrovství ČR družstev (hala Na Folimance, Praha 2).

LUKOSTŘELBA 16.15 Pohár FITA (lukostřelnice SK Start na Strahově).

SPORTOVNÍ HRY 10.00 Sportovní hry MŠ Na Chodovci (areál Hamr, Záběhlická ul., Praha 10).

STOLNÍ FOTBAL 20.00 Molekula Cup, turnaj dvojic (Molekula Music&Foosball Pub, Roháčova 6, Praha 3-Žižkov), Otevřený turnaj (Klub 011, Vaníčkova 7, blok 11, Strahov).

(klt, dp)