Mají už 21 titulů, ale letos spěchají za dalším. Vždyť Draci Brno v letošním roce prohráli v extralize zatím jedno utkání, z 26 duelů odešli vítězně. To jim však nezaručuje automatickou účast ve finále. Vzájemné zápasy základní části jsou totiž zapomenuty, v nadstavbě o titul rozhoduje momentální forma. Tabulka se počítá od nuly, každý s každým odehraje čtyři zápasy. Jaká je největší síla Draků? Tu tvoří zejména nadhazovači a obrana.

Útok má nejlepší Arrows Ostrava

Právě nadhazovači Draků Brno mají v klíčové statistice ERA (průměrný počet doběhů, které nadhazovač umožní soupeři za devět směn) průměr 1.51. Druhý nejlepší tým Hroši Brno má ERA 3.16. Nadhazovači Draků si připsali 26 vítězných zápasů, což je nejvíce. Naopak v útoku dominují hráči z Arrows Ostrava, tedy loňští finalisté. Také v letošním roce ambiciózní tým pomýšlí na svůj historicky první titul.

Jednoruký baseballista David Farkaš se zúčastní All Star Game, byť mu chybí kus ruky. Farkaš hraje ze Olympii Blansko.
Jednoruký baseballista se zúčastní All Star Game. Chci dát homerun, říká Farkaš

Pomoci jim k němu mají zejména pálkaři. Vždyť jejich hráči předvedli 36 homerunů, tedy dosud nejvíce ze všech týmů. Arrows dominuje také v klíčové útočné statistice RBI (počet stažených doběhů po úspěšném hráčovu odpalu) – celkem jich zaznamenali 198.

„Chceme se prezentovat útočným baseballem,“ prohlásil Aleš Navrátil. Tomu mimochodem v součtu základní části a play off schází jediný hit do tisícovky. Teď jich má ve statistikách 999. „Rád bych to zaokrouhlil už dnes proti Kotlářce Praha,“ dodal Navrátil.

Tři pražské týmy = méně cestování

Dobrým příkladem využití situace byla Kotlářka Praha v loňském roce, kdy postoupila do nadstavby na poslední chvíli, ale díky dobrým výsledkům v této fázi soutěže skončila celkově třetí. „Na play-off se jako každý rok těšíme. Zápasy získávají speciální nádech a už není lehkých soupeřů. Tři pražské týmy v horní šestce nám dělají radost. Na obě derby se těšíme a také jsme spokojeni, že ušetříme sílu a čas, který by byl zapotřebí při cestování za mimopražskými soupeři,“ prohlásil Jiří Vavruša z Kotlářky Praha.

Sládek Adam Matuška v době své největší baseballové slávy.
Pivo a baseball. Sládek Matuška zve do nejlepšího výčepu a na výborný sport

Podobně mluvil také Matěj Hejma z Eagles Praha. „Logistika kvůli současné dálnici D1 je naprosto děsivá.“ Právě Hejma by měl být jedním z tahounů útoku na titul. V sezoně dal 12 homerunů, čímž je druhým nejlepším pálkařem. „Těším se na kvalitní a vyrovnaný baseball. Tři zápasy za víkend prověří hlavně rozsah a kvalitu nadhazovačských baterií jednotlivých týmů a dle mého se bude bojovat o finále do posledního víkendu,“ prohlásil Hejma.

Eagles Praha by pak určitě chtěli opustit nevděčná 4. místa z let 2017 a 2016 a podívat se minimálně „na bednu“. Tempo postoupilo nahoru na úkor Nuclears Třebíč až v posledním možném termínu. Určitě si tak vylepší postavení v tabulce za poslední dva roky. V základní části se dařilo také Hrochům Brno, jejichž nadhazovači rozdali nejvíce strikeoutů (236). Úvodní zápasy se rozehrají již dnes. Rozehrána bude také nadstavba o Extraligu – tedy souboj 4 extraligových a 4 prvoligových týmů o čtyři postupová místo do nejvyšší soutěže. Hraje se každý s každým 2x.

IKONA. Cal Ripken náleží mezi nejblyštivější hvězdy americké Major League Baseball.
Do Prahy přijede legendární baseballista Ripken