Největší česká sportovní hala v sobotu nepřivítá hvězdy popu, neproženou se po ní hokejisté kalibru NHL, nýbrž se v ní představí nejlepší čeští kickboxeři, kteří změří své síly se světovou elitou. „O2 arena sloužila bojovým sportům už v minulosti," připomíná hlavní organizátor Petr Kareš.

„Dříve nebo později jsme se do ní chtěli vrátit. Jsem rád, že jsme první právě my." Vybrat si z šestnáctky zápasů profesionální asociace W5 ten nejzářivější si nikdo nedovolí.

Divákům se představí Spejbl 

Odborníci i fanoušci si hodně slibují od Ondřeje Hutníka, jenž se představí ve váze do 105 kilogramů. Jeho soupeřem bude obrovitý Rumun Catalin Morosanu. „Jde o buldoka, který na nic nečeká a jde tvrdě na věc," charakterizuje Hutník kolos z Balkánu. „Musím na něj jít hlavou a prosadit se pověstnou českou chytrostí," spřádá plány muž se zvláštní přezdívkou Spejbl.

O deset kilo lehčí je Tomáš Hron. Také na něj čeká rumunský kickboxer. Andrej Stoica se těší ve své vlasti neuvěřitelné popularitě, v roce 2014 byl zvolen sportovcem roku. „Na Andreje se moc těším. Má za sebou hodně výher i knok- autů," říká Hron, jenž věří, že dozrál čas pro životní souboj. „Poctivě se připravuji, držím dietu.

Kerlehová věří ve výhru 

Motivaci mám velikou. Pokud zvítězím, je šance, že se podívám mezi profesionály v organizaci Glory," vysvětluje. Své místo na slunci dostanou také zástupkyně něžného pohlaví. Platí ale podobné označení pro kick-boxerky? „V ringu může můj souboj působit drsně.

V životě mám ráda všechno ženské," usmívá se Michaela Kerlehová, které se v kategorii do 52 kilogramů postaví Holanďanka Ilsure Hendrikseová. „Silová zápasnice," vypálí na adresu soupeřky, kterou pečlivě studovala. Za svou výhodu považuje jedenáct centimetrů vzrůstu. „S Ilsure chci hlavně boxovat a držet ji na distanc. Když se mi to podaří, věřím ve výhru," doplňuje Kerlehová.

Jde jenom o prestiž? 

A pro fanoušky je tady ještě jedna „perla". Utkají se dvě tuzemské ikony honosící se tituly mistrů Evropy i světa. Jiřího Žáka a Petra Ondruše spojuje úcta i přátelství a navíc obdiv napříč bojovými sporty. V jejich utkání zdánlivě o nic nepůjde.

Jen o prestiž, která se ale i v čestném prostředí kickboxu rovná tučné finanční odměně. „Toužíme pobavit publikum," líčí pětatřicetiletý Ondruš. O tři roky starší Žák upozorňuje na jedinečnost okamžiku. „Dlouho jsme okolo sebe chodili. Dozrál čas, abychom se potkali také v ringu."

První a zároveň poslední vzájemný zápas bezmála devadesátikilových borců je tu. „Chceme vyhrát," zní z obou táborů. „Každý, kdo vstoupí do ringu, po ničem jiném netouží." Sobotní večer odpoví. Nejprestižnější akce roku v bojových odvětvích se valí na Prahu.

O2 arena bude v sobotu otevřena od 16.30 hodin. Předzápasy budou zahájeny 30 minut nato. Hlavní program okořeněný třemi titulovými souboji odstartuje v 18.00. Pozor: celkem si kickboxuchtiví fanoušci užijí šestnáct duelů. Předprodej lístků stále běží v síti TicketPortal. Nebo si je můžete zakoupit v den akce od 10 hodin v pokladnách haly. Jejich cena se pohybuje od 499 do 999 korun pro dospělé. Mládež od 15 do 18 let a děti v doprovodu rodičů mají slevy. Už v pátek proběhne vážení všech kickboxerů. Zájemci mohou přijít v 15 hodin do Galerie Harfa. Vstup je zdarma.

Čtěte také: Elita v ringu. Prahu rozzáří kickbox