„Je to jeden z mých největších úspěchů kariéry. Budu ale usilovat o další medaili ze soutěže týmů,“ uvedl Viktor Byrtus, který v minulém roce skončil na evropském šampionátu na druhém místě. Nejlepší česká juniorská hráčka Michaela Čepová skončila na osmém místě.

Tiger Woods
Tiger je zpět. Z padlé modly je znovu opěvovaný hrdina

Byrtus odehrál na evropském šampionátu juniorů v Praze šest zápasů, ve kterých neprohrál ani jeden set. Potvrdil tak roli favorita a prvního nasazeného. Mnozí soupeři byli také o několik let mladší než on.

„Většinou jsem zvyklý hrát proti starším, tento turnaj pro mě byla změna. Myslím, že jsem využil svoji převahu. Byl to lehčí šampionát než v loňském roce,“ prohlásil Byrtus.

Na mezinárodní akcích už získal několik medailí. V minulém roce s českým týmem vybojoval bronzovou medaili na MS týmů v Indii, v loňském roce se dostal do finále ME juniorů do 19 let v Polsku a s českým týmem získal bronzovou medaili.

Adéla Hanzlíčková.
Zápasnice Hanzlíčková: Medaile patří i trenérovi a kamarádce. Jsme dobrý tým

„Tohle je pro mě jeden z mých nejlepších výsledků. Jsem za něj moc rád,“ dodal Byrtus, který si užíval také pro squash specifické prostředí. Skleněný kurt se totiž postavil ve volnočasovém areálu Gutovka v pražských Strašnicích, a to u horolezeckých stěn, kde je zastřešený a pokrytý plachtou. O víkendu se v něm však nemohlo hrát, a to kvůli nižším teplotám.

„Byla opravdu zima, mohli jsme se totiž zranit a natáhnout si sval. Squash je totiž hodně dynamický. Navíc míček by se tolik nezahřál,“ popisoval komplikace.

Cíl? Překonat Koukala

Od pondělka se ve skleněném kurtu hrát dalo a Byrtus si to užíval. „Baví mě v něm hrát. Snažím se soupeře ničit tím, že čtu jeho hru. A když ho rozhodím nečekaným úderem. Pak nad tím začne přemýšlet a znejistí. Občas si pomůžu také trik-shotem. Tento styl hry jsem využíval také během šampionátu,“ řekl hráč, jenž kdysi se squashem začínal v Třinci.

Brněnští Alligators, jeden z účastníků Paddock ligy amerického fotbalu.
Pražští Lions a Pardubice slaví druhé vítězství v Paddock lize

V kariéře by rád překonal 39. místo, což je maximem Jana Koukala na žebříčku PSA. „Ještě mě čeká několik juniorských turnajů a pak se chci plně vrhnout na turnaje pro dospělé. Těším se na to.“

V rámci letošního ME juniorů v Praze bude ještě usilovat s českým týmem o medaili v týmové soutěži. V ní bude bojovat společně s Markem Panáčkem, Petrem Nohelem, Michaelou Čepovou a Terezou Šlehoferovou. „Myslím, že i tam máme velké šance získat medaile,“ doplnil.

K favoritům bude patřit Anglie, Skotsko, Irsko nebo Švýcarsko,“ dodal Byrtus. Evropský šampionát juniorů čeká ve středu den pauzy, poté se rozběhne týmová soutěž, která bude vrcholit nedělními finálovými zápasy.

Adam Delong v dresu s č. 72
Matematik Delong prožívá životní sezonu. Zakončí ji dvěma tituly?