Výstavu fotografií, medailí, sportovního náčiní a nářadí a dalších cenných relikvií zahájily ve čtvrtek ženy, které psaly dějiny české atletiky – oštěpařka Dana Zátopková, běžkyně Jarmila Kratochvílová a koulařka Helena Fibingerová.

„Já jsem v hale vždycky ráda závodila, i když trénovala jsem raději venku. Ale zajímavé je, že mi nikdy nezahráli českou hymnu, když jsem vyhrála," vzpomínala Kratochvílová, která na kontinentálním šampionátu pod střechou vyhrála čtyřikrát. „To já jsem tam nikdy nezávodila, měla jsem smůlu," řekla s úsměvem Zátopková.

Výstava bude otevřena až do 15. března, kdy halové mistrovství Evropy v Praze končí. Mapuje historii české atletiky od konce druhé světové války do současnosti. Ve vitrínách jsou všechny slavné medaile, ale také dresy, startovní čísla, historické i současné nářadí a náčiní včetně treter, překážek, startovních bloků či latěk na skok vysoký, a také známé fotografie slavných českých atletů. Součástí výstavy bude také videoprojekce.

Legendy minulosti, hvězdy současnosti

„Chceme ukázat, že atletika má spoustu významných lidí a oprášit sílu a úspěchy, které tito významní atleti přinesli České republice. Výstava je jednou ze zajímavých příležitostí, jak pozvednout povědomí o bohaté a úspěšné historii české atletiky a koresponduje také s mottem halového mistrovství Evropy - Legendy minulosti, hvězdy současnosti," uvedl předseda svazu Libor Varhaník.

K nahlédnutí jsou také artefakty ze soukromých archivů, mezi nejzajímavější patří kompletní sbírka medailí Fibingerové, rekordní dřevěný disk Imricha Bugára nebo třeba koule, s níž vrhali Jiří Skobla a Remigius Machura.

Fanoušci mohou vidět původní oblečení Kratochvílové a unikátem jsou tretry a startovní číslo Miloslavy Rezkové z olympiády v roce 1968, kterou vyhrála. „Prostory chceme využít také jako místo setkávání fanoušků s atlety a legendami," plánovala Fibingerová. „Pro rodiče s dětmi bude připravená sada dětské atletiky na sportování," doplnila.