Favoritem klasiky dlouhé 2800 metrů je vítěz letošního švýcarského derby a třetí z derby slovenského Hello Hola Hay. Svěřenec trenéra Luboše Urbánka v sedle s žokejem Martinem Laubem má předběžný kurs 2,85:1.

V St. Leger mají převahu klisny

Jen těsně za ním (4:1) je jeho přemožitel ze Slovenského derby a vítěz tohoto dostihu Gasparini s žokejem Jiřím Palíkem. Hřebce, jenž nedávno startoval v italském Meranu v Premio Merano a skončil pátý, připravuje trenér Jan Demele.

„Upřímně jsem v Meranu myslel trochu výš, ale v silné konkurenci jsem byl s výkonem spokojený. Gasparini drží formu, a pokud se týče o 400 metrů delšího dostihu než je derby, nebude to pro něj problém. Spíš naopak. Doufám, že tempo bude poctivé od začátku. I když jsou soupeři nesmírně těžcí, věříme v úspěch,“ řekl trenér Demele.

Házenkářům Dukly se rozbíhá sezona na plné obrátky.
Dukla začíná třemi zápasy v týdnu. Po Brnu a Frýdku-Místku ji prověří Srbové

Kuriozitou letošního St. Leger je to, že v devítičlenném poli převažují klisny nad hřebci v poměru 6:3. To se opravdu stává jen naprosto výjimečně. A rozhodně nejsou bez šancí hřebce porazit.

Zatímco poslední klasika se poběží na vytrvalecké trati, další vrchol odpoledne bude doménou mílařů. A předpovídat v tomto vyrovnaném dostihu vítěze bude ještě těžší. A to i z důvodu, že dva velcí favorité Velké ceny Prahy se po různých potížích neobjevili na dráze už rok.

V sobotu na klusácké derby

Ignacius Reilly (5,50:1 - předběžný kurs) bude mít v sedle žokeje Adama Floriana. Heaven Forfend (4,50:1) loni sbíral prvenství především ve Francii a povede ho slovenský žokej Jaroslav Línek. Největším favoritem je ovšem Pace Man (3,50:1) s žokejem Jiřím Chaloupkou. Kůň startoval v srpnu v Drážďanech, kde získal pěkné druhé místo. Ovšem z desetičlenného pole se může - snad s jednou výjimkou - prosadit opravdu každý.

Pokud by se vám bylo dostihů zdálo málo, do Chuchle Areny můžete přijít už v sobotu, kdy je na pořadu klusácké Derby hlavního města Prahy. Začíná se ve 14.00. S nedělním obědem si však musíte pospíšit. Osmidílný program cvalových dostihů začíná už ve 13.00.

Rhonex Kipruto při vítězství v Birell Grand Prix Praha v roce 2018.
Hvězda se vrací na Birell Grand Prix Praha. Přijede světový rekordman Kipruto