Takovou noc (jako ze čtvrtka na pá-tek) český softbal ještě nezažil. Poslední duel základní skupiny domácího světového šampionátu, závěrečná směna utkání s Kubou. Stav skóre 3:4. Na pálku jde Marek Malý (na snímku). Buď odpálí, nebo je konec nadějí na play-off…

ČR - Kanada
Čeští softbalisté na semifinále nedosáhli. Favorizované Kanadě podlehli 0:4

A pak vzduchem zasvištěl míček. Dvoubodový homerun a český vnější polař obíhal nejslavnější kolečko svého sportovního života. „Děkuji týmu, jak přečetl kubánské nadhazovače. Snadno jsme předpovídali jejich balony,“ uvedl Malý.

Jednička v práci s daty

Ptáte se, jak se analyzuje nadhoz? Odpověď v sobě skrývá kousek alchymie. Je to díky softwaru, jenž pomáhá reprezentaci k triumfům nad často kvalitnějšími celky ze zemí s početnější základnou. „Softbal je strašně těžký sport. Každou informaci, která umožní zvýšit šanci na odpal, musíme využít,“ líčí trenér pálkařů Jaroslav Korčák.

Proto tříčlenná parta vyvinula software, do něhož už čtyři roky sype data, která ukazují techniku hráčů.

„V Česku je sedm tisíc softbalistů, půl na půl muži a ženy. Třeba v Japonsku ho jen na středních školách hraje 50 tisíc lidí. Tomu se nevyrovnáme. Můžeme být ale číslo jedna v práci s daty,“ míní. Tým tak natáčí videa a poté na nich označuje nadhozy. Základní jsou čtyři. Mnohé se dá vyčíst třeba jen z polohy palce v rukavici před nadhozem. „Sledujeme dvacet věcí,“ líčí Korčák.

Čeští softbalisté na mistrovství světa
Kanaďané odpálili už šestnáct homerunů. Ve čtvrtfinále MS je vyzvou Češi

A pak jsou tu samozřejmě pálkaři, o jejichž slabinách vědí zase nadhazovači maximum.

Spolupráce s Argentinou

Zpracování dat z jednoho utkání zabere čtyři hodiny, daleko více času si vyžádá jejich sbírání. „Byli jsme v Mexiku i v Nizozemsku,“ vypravuje Korčák. „Je to sice legální, přesto nejdeme ke hřišti natáčet v českém oblečení, abychom nebyli nápadní,“ usmívá se.

Problém je v tom, že nejlepší softbalová mužstva pocházejí z Ameriky či Oceánie. Proto si Češi našli spojence. „Dlouhodobě spolupracujeme s Argentinou. S jejich týmem si vyměňujeme data. Když tam jedeme, platí nám pobyt. Když oni k nám, postaráme se o ně,“ prozrazuje.

Všechno hradí svaz a Korčák přiznává, že jde o vysokou částku: „Jiná cesta nevede. Samozřejmě nás software nespasí. Žijeme ale v 21. století. Nejen softbal se vyvíjí.“

Statečný výkon. Ale medaile byla daleko
„Hoši, děkujem!“ znělo ochozy po čtvrtfinálovém duelu mistrovství světa mezi Českem a favorizovanou Kanadou. Co to ovšem bylo platné, když na ukazateli svítilo nepříznivé skóre 0:4. Proti senzačnímu postupu domácího výběru byli především nadhazovači javorových listů Sean Cleary a Devon McCollough, kteří nedovolili Čechům ani jeden bod. Na družinu okolo trenéra Tomáše Kusého tak přes statečný výkon čekají „jen“ souboje o 5. až 8. místo. Již dnes v 10.30 hodin vyzvou ve Svoboda parku Venezuelu.

Český reprezentant Marek Malý
Nepopsatelný pocit, rozplýval se hrdina Malý po postupovém homerunu