Florbaloví fanoušci, neváhejte! Minimálně na dva roky se Superfinále s hlavním městem rozloučí. „Stěhování má dva důvody. V roce 2018 nás čeká událost desetiletí, mistrovství světa, navíc další města projevila o Superfinále zájem. Příští rok a zřejmě i přespříští se závěr sezony se odehraje v Ostravě," vysvětlil předseda domácího florbalu Filip Šuman.

Florbalisté Chodova.
Vítkovice zdolaly florbalisty Chodova 5:3 a v semifinále snížily

Velkou neznámou letošního ročníku byl zpočátku termín konání. „Báli jsme se, že Velikonoční pondělí přinese nejnižší návštěvnost, ale nakonec jsme byli příjemně překvapeni. Prodej vstupenek pro horní patro jsme otevírali nejdříve v historii. Spodní část je beznadějně vyprodaná. Budeme atakovat nejvyšší čísla," liboval si Šuman.

Fanoušci, kteří zavítají do O2 areny nepřijdou jen za florbalem, mohou se těšit na bohatý doprovodný program. „Před hlavní částí proběhnou finále středoškolských týmů. Chystáme soutěž ve střelbě o deset tisíc. K vidění bude trofej pro mistry světa, proběhne autogramiáda reprezentantů i s novým trenérem. Nainstalována budou speciální projekční plátna," vyjmenoval Šuman.

Herbadent touží po překvapení

V ženské části Superfinále se postaví pražský Herbadent favoritkám z Vítkovic. V jejich dresu se představí Švédka Madeleine Elliläová, která se může stát druhou reprezentantkou své země s mistrovským titulem z Česka. „Těším se na skvělou atmosféru velké haly. Chci vyhrát a udělám pro to všechno," řekla ostravská útočnice.

Vítkovice jasně ovládly základní část a v play-off během osmi zápasů nepoznaly porážku. „Budou jasnými favoritkami. Rozhodne ale jedno utkání, čehož můžeme využít. Jsme rozehranější, máme velkou vůli po vítězství," uvedla trenérka Herbadentu Karolína Šatalíková.

Florbalisté Chodova. Ilustrační foto.
Florbalisté Chodova porazili Otrokovice 13:2

Chodov sní o obhajobě titulu 

Mužské střetnutí má také svého papírového favorita. Mladá Boleslav zvládla sezonu na jedničku, stanovila nový bodový rekord základní části a chce zaútočit na první ligový titul. Přesto se Středočeši role kandidáta na vítězství zříkají. „Šance jsou vyrovnané, bude rozhodovat koncovka," uvedl kapitán Petr Novotný: „Nálada v týmu je dobrá, dolaďujeme detaily. Předsezonní cíl byly tři trofeje, chceme získat tu nejdůležitější," burcoval trenér Jan Pazdera.

Chodov slavil premiérový titul loni proti Vítkovicím. Stejného soupeře letos přemohl v semifinále, a může tak útočit na obhajobu. Čerpat rady proti Mladé Boleslavi může i ze Střešovic, které favorita potrápily víc, než se čekalo. „S kluky z Tatranu jsme mluvili a nějaké rady jsme dostali. Hraje se ale jen jeden zápas, což je specifické. Důležitou zkušeností pro nás může být loňské vítězství," prohlásil kouč Chodova David Podhráský.

Florbalisté Chodova vyhráli nad Vítkovicemi.
Chodov vstoupil do semifinále výhrou 7:6 nad florbalisty Vítkovic

Celý kádr je nachystaný na velký den 

V pražském týmu panuje bojovná nálada, trenéři chystají speciální motivace. V sázce byly i Podhráského dlouhé vlasy. „Kluci říkali, že po výhře půjdu dohola, ale blíží se svatební den, takže doma by to asi neprošlo," smál se trenér.

Celý kádr je nachystaný a natěšený na velký den. „Vyléčili jsme všechny rýmičky a podobné věci, které nás trápily v semifinále. Vymáčkneme ze sebe, co můžeme," dodal za všechny obránce Martin Pražan.

/MICHAL SEDLÁK/

Florbalistky Chodova jsou semifinále play off.
Florbalistky Vítkovic, Chodova a Jižního Města jsou v semifinále