"Rakety dávám spát," uvedl Štěpánek na facebooku a oznámení doprovodil fotografií s tenisovým náčiním uloženým v posteli a přikrytým peřinou. "Rozhodl jsem se dát více času na odpočinek a přípravu na příští sezonu," dodal.

Štěpánek před dvěma týdny odstoupil kvůli zranění zad z turnaje v Tokiu, kde nenastoupil k utkání 2. kola proti Nicku Kyrgiosovi z Austrálie a vzdal i čtyřhru, v níž startoval s Tomášem Berdychem. Ihned zamířil k vyhlášenému odborníkovi Kolářovi.

Štěpánkovi se právě po turnaji v Tokiu i přes odstoupení podařil návrat do první stovky světového žebříčku, v které byl naposledy loni v březnu a poté z ní vypadl vinou zdravotních problémů a dlouhé pauzy. Nyní mu patří 99. místo, ale v příštím vydání pořadí se opět lehce propadne. Na konec kariéry ale nemyslí a jeho cílem v příštím roce je se v první stovce usadit trvale.

"Chci se zabydlet ve stovce, ve čtyřhře s novým parťákem (Vaskem Pospisilem z Kanady) myslíme hodně vysoko a s Luckou Hradeckou máme nač navazovat," připomněl Štěpánek bronzovou medaili ze smíšené čtyřhry na olympijských hrách v Riu de Janeiro. "Sezona byla neuvěřitelná. Všechny své plány a cíle jsem bohatě splnil," dodal Štěpánek.