Ví se to alespoň o T. G. Masarykovi či Karlu Kramářovi a možná, že ani svrchu zmínění gentlemani a „otcové republiky" Alois Rašín, Antonín Švehla, Jiří Stříbrný (i když ten raději hrál hazardně karty), Vavro Šrobár a František Soukup se sportu neštítili.

Čtěte také: Vstupenky na olympiádu vyjdou na 530 až 35.000 korun

Je-li to pravda, jistě měli včera v poledne radost. V té samé místnosti v pražském Obecním domě, kde pětice mužů 28. října zřídila v roce 1918 samostatné Československo, představil Český olympijský výbor hlavní motiv, se kterým se tuzemští sportovci za rok vydají na zimní olympiádu v Pchjongčchangu.

Ano, hádáte správně budou si připomínat právě sté výročí založení státu, které připadá na příští rok. Logu z ateliéru malíře Milana Jaroše dominuje stylizovaná číslice 100.

Poučit se z historie

„Za rok oslavíme sto let demokracie v českých zemích, takže naše volba tématu pro hry v Pchjongčchangu byla jasná," vysvětlil šéf ČOV Jiří Kejval vlastenecké souvislosti nových grafických symbolů. Pro připomenutí na hrách v Londýně v roce 2012 se české logo inspirovalo dílem malíře Františka Kupky, v Soči v roce 2014 vycházelo z motivů dalšího slavného výtvarníka Alfonse Muchy a loni v Riu zase vše zdobila stylizovaná postavička Emila Zátopka.

Nyní tedy ČOV sáhl hlouběji do historie. „Já jsem z dějepisu maturovala za jedna, historie mě hodně baví. Neměli bychom na ni zapomínat, aby k některým věcem nedocházelo znova. Měli bychom se poučit, což se dnes bohužel moc neděje," překvapivě se zahloubala olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková. K novému logu pak dodala: „Líbí se mi, jak jednoduše je zpracované. Není to přeplácané," chválila hrdinka předchozích zimních her v Soči.

Raška i Nagano

Během letošního roku by měly přibývat akce, kterými chce ČOV propagovat nejen olympijské klání v Pchjongčchangu, ale i sport obecně. „Nechci předbíhat," tajil Kejval. Tajemstvím alespoň není to, že na rok 2018 nepřipadá jen sté výročí založení Československa. Tuzemský sport si připomene také padesát let od legendami opředeného olympijského zlata Jiřího Rašky či dvacet let od hokejové pohádky v Naganu.

Čeští reprezentanti tak budou za rok v Koreji mít co dělat, aby navázali na slavné předchůdce. Také jim zacinká zlatý poklad?

Nepřehlédněte: Za rok v Koreji. Olympiáda je (skoro) nachystaná