Čerstvá vicemistryně světa Barbora Špotáková dokázala to, co žádná jiná oštěpařka současnosti: od roku 2006 pokaždé přivezla medaili z největší atletické akce sezony. Ačkoli v Berlíně neobhájila titul, a pohoršila si i proti olympiádě v Pekingu, nebere světové stříbro jako zklamání.

„Tohle hodnocení vystihuje věta, že je to druhá nejlepší varianta, která mohla nastat,“ smála se oštěpařka na dvorku historického lokálu.

Netradiční dárek

To už měla před sebou velmi netypické ocenění za svůj sportovní výsledek. Zástupci vedení restaurace jí předali jeden ze základních kamenů svého podniku.

„Tak to je hodně netradiční dárek,“ koulela očima nejpopulárnější návštěvnice hospůdky. „Teď odsud bydlím kousek, ale nejspíš se brzy odstěhujeme do rodinného domečku. Takže si budu moct vzít kus tohohle geniálního místa s sebou. Asi z něj udělám taky základní kámen.“

Medaile visí na věšáku

Více než půl metru dlouhý kámen od Pinkasů si Špotáková odnesla společně s hranatou medailí z Berlína. Ve svém bytě v centru metropole jí cenné kovy visí na speciálně zhotovené vitríně. Ta je prý ale jenom provizorní.

„Zatím dávám medaile pořád na ten věšák, který vyrobil Lukáš (přítel Špotákové), a symbolizuje olympijské kruhy,“ připomněla nejlepší česká sportovkyně loňského roku. „Je to taková změť medailí, některé jsou i z mladších let. Třeba medaile z přespolního běhu, ta visí hned vedle olympijského zlata. Jestli postavíme ten dům, budeme muset udělat síň slávy a tam bude mít každá medaile svoje místečko.“

Srdeční záležitost(i)

Světovým stříbrem pro Špotákovou sezona zdaleka neskončila. Kromě několika startů na mezinárodní scéně si ji užije i české publikum. Oblíbená atletka nastoupí při mistrovství republiky družstev v Jablonci nad Nisou. Z pohledu samotné oštěpařky půjde o srdeční záležitost, vždyť se představí ve svém rodném městě.

„Věřím, že přijde spousta lidí, a že ke mně budou shovívaví, když třeba nehodím šedesát pět metrů,“ pravila odchovankyně jablonecké atletiky, kterou berlínský zápřah stál hodně fyzických sil, a během soutěže ji trápily i bolesti lokte.

Na domácí šampionát Špotáková ve svém programu neprodleně naváže svatebními povinnostmi. Přímo v Jablonci se totiž vdává její dlouholetá kamarádka, která si světovou rekordmanku vybrala jako svědkyni.