Zpočátku to má každý stejné. Převládá strach. Strach přihlásit se a postavit na start. Pak následuje druhý krok: po proběhnutí cílem si téměř každý začne plánovat další závod.

Tohle dobrodružství, kde za každou nepřekonanou překážku děláte třicet angličáků, přece musí zažít znovu. Ne nadarmo se Spartan Race drží hesla: „Pochopíš až v cíli!“

Spartan Race.Zdroj: Deník

Kliknutím zvětšíte.

Ředitel českých závodů Michal Kúkola má jasno: „Spartan vás doslova pohltí. Znám spousty příběhů lidí z naší země, kterým náš závod doslova změnil život.“ Jedním z nich je i kolínský závodník Michal Pokorný. Člověk, který měl nadváhu a bojoval s Bechtěrevovou chorobou. Dnes je uznávaným trenérem, změnil profesi, otevřel si vlastní tělocvičnu a sám běhá Spartan Race v elitní kategorii.

I jemu stačil jediný závod, aby pochopil, že člověk může žít, jak sám chce, a ne tak, jak mu to určují druzí.

BEZ NOHY ZVLÁDL LETOS TRIFECTU

Závody dokončují i hendikepovaní sportovci včetně dětí. Spartan Race se natolik vyvinul, že jeho jednotlivé závody běhá tři až sedm tisíc lidí. Zkrátka skvělá akce pro celou rodinu. „Dětská radost v cíli je k nezaplacení. Jsou nadšení, že se mohou vyválet v blátě a rodiče je za to nepeskují, ale pochválí,“ usmíval se koordinátor Spartan Kids Jan Jirkal. Navíc každý v cíli dostane památeční triko a medaili, stejně jako dospělí.

A když někdo absolvuje všechny tři kategorie Sprint, Super a Beast za jeden rok, získá speciální Trifectu. Stejně jako letos slovenský Maroš Kudlík, který všechny tři úrovně zvládl o berlích a pouze s jednou nohou! „Až někdo zdravý bude říkat, že to nedá, tady má důkaz,“ řekl po doběhnutí do cíle Spartan Beast na Slovensku letos v září.

Hráči Bohemians Praha.
Chytne se bezzubý útok proti nejhorší obraně?

CHARITA JE SOUČÁSTÍ SPARTAN RACE

Vybrané závody Spartan Race mají i charitativní podtext. Po skončení hlavních běžeckých vln se na trasu vydají tzv. Spartan Charity vlny a výtěžek ze startovného putuje do různých nadací. „Za celý letošní rok přispěli spartani na Nadaci Nova 422 tisíc korun. „Moc všem lidem děkuji,“ zdůraznil Kúkola.

Nepomáhá se jen v rámci Spartan Charity. Po celé republice vznikají ve městech SRTG (spartanské tréninkové skupiny). Ty pak pořádají své vlastní akce na pomoc ostatním. Samy se pak připravují na náročné závody a společně vyráží za dobrodružstvím, které si na ně pořadatelé vždy přichystají. Největší SRTG je ta kolínská, ale ve středních Čechách je najdeme i v Kutné Hoře, Příbrami, Kladně, Praze, Mělníce, Mladé Boleslavi a dalších městech.

Ilustrační foto
Senát je pro odklad zavedení elektronických receptů

ČEŠI PATŘÍ K NEJLEPŠÍM

Tento sport sice vymysleli Američané, ale Češi jim zdatně sekundují. Na zářijovém mistrovství světa skončil český elitní tým na druhém místě v sestavě i s Kutnohorákem Tomášem Tvrdíkem. Liberecká závodnice Zuzana Kocumová se stala dvakrát mistryní světa, a až letos ji Kanaďanka Lindsay Webster dokázala jako jediná porazit.

A letošní úspěch na mistrovství Evropy hovoří za vše. Kocumová získala zlatý hattrick a český tým také celou soutěž vyhrál.

Není tajemstvím, že zakladatel Joe de Sena dělá vše pro to, aby se ze Spartan Race stal olympijský sport. Díky jeho globalizaci je to reálné. Stejně jako u nás, tak i na všech obydlených světadílech země, kromě Afriky, je tento překážkový závod fenoménem.

Úspěchy sbírají i Středočeši na domácím poli. Letos se poprvé ve čtyřech zemích konala středoevropská sprintová série pěti vybraných závodů. V nich dominovala kolínská spartanka Kristýna Hůrková, třetí skončila Kutnohoračka Martina Fabiánová. „Když jsem se přihlásila, tak jsem si snila, že by top pětka mohla klapnout. Vůbec jsem nevěděla, jaká bude konkurence a jak budou závody probíhat. Že vyhraji čtyři závody ze čtyř, mě ani ve snu nenapadlo,“ prozradila Hůrková.

Ilustrační foto. Projekt Díky, trenére
Díky, trenére: Praha se těší na velké finále