Postupovými plány se netají fotbalisté Sparty před dnešním vstupem do Evropské ligy proti PSV Eindhoven. Soupeř je největším favoritem skupiny K, a tak možná právě domácí duel s ním může přinést klíčový zisk či ztrátu pro další boje.

Spartu zastihl start soutěže v neobvyklé pozici. Zatímco v minulých letech byla často zdecimována neúspěšným pokusem o účast v Lize mistrů či hlavní fázi Poháru UEFA, letos je na Letné nečekaný klid. Vicemistr sice nekouká na své soupeře z prvního místa v tabulce, ale jeho zlepšující se hra a ustálená sestava svědčí o vyrovnanosti výkonů. Dokládá to i fakt, že ze dvanácti soutěžních utkání od startu sezony Letenští prohráli pouze jediný zápas (na půdě Panathinaikosu Atény).

Soupeř z Eindhovenu je ale favoritem skupiny K

Nyní čeká mladý tým další velká zkouška. Eindhoven se zřejmě poučil z loňské slabší sezony a znovu je na špici nizozemské ligy s nejvyššími plány, do kterých patří i úspěch v Evropské lize. A to v podání druhého nejslavnějšího klubu nizozemské historie neznamená jen postup ze skupiny, ale také cestu do závěrečných kol.

Zápas bude výjimečný především pro trenéra Jozefa Chovance, jenž za Eindhoven před dvaceti lety hrál na vrcholu své aktivní kariéry.

„Ještě nějaké kontakty tam samozřejmě mám, ale nijak zvlášť jsem o soupeře nestál. Nikdy jsem se nemohl Eindhovenu postavit jako hráč, ale teď ho chci porazit jako trenér,“ uvedl Chovanec.

Místo Pamiče nastoupí v obraně Hoheneder

Sestava Pražanů se v posledních zápasech ustálila a základní jedenáctka se může změnit na jednom, maximálně dvou postech. Potrestaného Pamiče nahradí na levém beku podle všeho Hoheneder a v útoku by uzdravený Holenda mohl nahradit mladíka Kadlece, který nebyl v ligovém duelu s Jabloncem vidět. Vedle Pamiče nemůže Chovanec počítat ani s dlouhodobými marody Bergrem, Kladrubským a Jiroušem.

Hostům se vstup do sezony povedl ještě víc než Spartě. Po šestém kole nizozemské ligy figurují v čele bez jediné porážky, navíc nastříleli už 16 branek. V evropských pohárech ale hrají zjevně opatrněji, než v tradičně střelecky bohaté domácí lize. Ve všech čtyřech kvalifikačních zápasech udrželi čisté konto a prokázali, že ani opatrná defenziva jim není cizí.

Aktuální střeleckou potenci potvrdili v sobotním ligovém souboji s Kerkrade, která si odvezla porážku 0:3. Trenér Fred Rutten byl spokojen především s tím, v jaké formě se hráči představili po dvoutýdenní reprezentační pauze. Svého soupeře zlomili rychlým prvním gólem a poté utkání ovládali.

Stínem zápasu byla ztráta nizozemského reprezentačního záložníka Ibrahima Afellaye, který kvůli zraněným tříslům ani nebyl mezi 21 hráči, kteří včera na palubě leteckého speciálu vyrazili do Prahy. Ve výpravě chybí také útočník Nordin Amrabat a obránce Jan Kromkamp.

Začíná se až pět minut po deváté večer

Zápas začne stejně jako polovina čtvrtečních soubojů v Evropské lize až ve 21:05 hod., přímý přenos odvysílá ČT4.

Utkání rozhodují Skotové, jako hlavní Douglas McDonald a asistenti William Conquer a Graham Chambers. Novinkou bude nasazení dvou brankových rozhodčích, kteří přiletí také ze Skotska. Předpokládá se, že zápas bude přímo v ochozech sledovat 17 tisíc fanoušků.

Kam za sportem v Praze?

ČTVRTEK 17. září

BASKETBAL 18.00 And1 Basketbal Mixtape Tour 2009 (Tesla Arena, Holešovice).

BOWLING 17.30 Člověče, nezlob se (Patium Zbraslav, Žitavského 496, Praha 5).

FOTBAL Evropská liga: 21.05 Sparta – PSV Eindhoven (na Letné).

LUKOSTŘELBA 16.00 Dvoudenní závod FITA – závěr soutěže (střelnice SK Start na Strahově).

MALÁ KOPANÁ Sue Ryder Sparta Cup, benefiční turnaj na podporu Domova pro seniory: 16.15 slavnostní zahájení a zápasy ve skupinách, 20.00 semifinále, 20.30 finále, 21.15 vítěz turnaje – výběr Top Real Praha, 21.30 vyhlášení vítězů a tombola (TC Strahov).

SOKOLSKÝ SPORT 16.30 Pohádková hodina, akce pro členy i veřejnost – rodiče a děti, mladší žáci a žákyně (TJ Sokol Královské vinohrady, Polská 1, Praha 2).

TURISTIKA 16.30 až 18.00 Pochod Ze Stodůlek na Klamovku, pěší trasa 8 km (start stanice metro Hůrka).

(dp, klt)