Že zvítězí letos, bylo zřejmé už při nástupu. Na jedné straně červenobílí, zastoupeni mladou, střední i starší generací. Hokejisté s ambicemi, kteří mají mnohdy za sebou zahraniční angažmá, nebo se na ně chystají. Na druhé Rakovník, který reprezentuje z valné části zkušenost jak se o třicátnících i čtyřicátnících dle bontonu hovoří. Jeden z útočníků měl nadváhu a kapitán Radek Ostaš neobvyklé problémy. Zatoulal se mu synek, našel se až u stolku moderátora a tatínek ho šel, místo rozcvičování, utěšovat.

Daniel Trubač.
Trubač do Slavie: Za 10 milionů

Finále bylo o prvním gólu

„Klobouk dolů před klukama z Rakovníku," zastal se soupeřů slávista Vojtěch Sládek. „Na svoje roky hrají fantasticky." A měl pravdu. Vítězství Středočechů v semifinále nad Plzní lze označit za největší překvapení extraligy. Jenže… „Věděli jsme, že nemohou zvládnout dva zápasy ve dvou dnech," neskrýval Sládek. „Finále bylo o prvním gólu. Rakovník mohl uspět jedině, pokud by skóroval z brejku a potom by to vzadu nějak uzdržoval," vysvětloval.

Podobný vývoj utkání vzal za své po šesti minutách, kdy sešívaní poprvé skórovali, v senzaci mohli diváci věřit řekněme čtvrt hodiny, od té doby už vedli staronoví šampioni 2:0.

Pozemní hokej je v Česku rodinnou kratochvílí, lidé v ochozech jsou k sobě přátelští, svým sportem žijí. Ale… „K extraligovým zápasům hledáme jen těžko motivaci," přiznal Sládek. „Říkáme si, že musíme vyhrát, abychom se dostali do evropských pohárů." Nádoby jsou ale propojené. Po dvou úspěších v divizi B (Trophy), druhém a čtvrtém místu, se letos slávisté poroučeli o kategorii níž.

Jaroslav Šilhavý
JAROSLAV ŠILHAVÝ: O Pavlenkovi se stále jedná

„Ukázalo se, že máme za sebou minimum těžkých utkání. Hráli jsme vyrovnaně, selhali jsme ale v koncovce. Přitom bychom mohli v Trophy bez problémů nastupovat," dodal Sládek.