Prskavec se parádně předvedl už v dopoledním semifinále. Do cíle dojížděl volným tempem a přesto v nejrychlejším čase. „Není to tak, že bych byl namachrovanej, ale my dojíždíme proti tabuli, kde svítí čas. Viděl jsem, že mám strašnou rezervu. Nedovolil bych si to vypustit,“ říkal po vyhlášení vítězů sběratel medailí.

Nejlepší český kajakář současnosti startoval do finále poslední. Předvedl strhující jízdu, při níž se srovnával s časem v té době vedoucího Itala De Gennara. Nakonec ho 45 setin předstihl a ve vodácké aréně mu i bez přítomnosti fanoušků patřily ovace.

Takto bude vypadat "bundošprajda" českých vodáků na olympiádě
Vodáci už mají design bundošprajdy pro olympiádu. Vyhrál lev od teenagerky

„Mám z toho radost. Závodil jsem z plného tréninku a jsem rád, že i tak na to mám a mohu jezdit vepředu,“ usmíval se osmadvacetiletý držitel bronzu z OH 2016 v Riu.

Za cílem připomněl i nepříliš podařenou páteční kvalifikaci. „Doufal jsem, že si odpočinu a sobota bude lepší. A to se povedlo. Jiříček šel spát k babičce, což mě zarazilo, ale bylo moc příjemný. Měl jsem konečně čas sám pro sebe a mohl se v klidu natáhnout. I proto jsem se cítil o hodně líp. Je to známka toho, že forma přichází tak, jak má,“ pochvaloval si otec dvou malých synů.

Spokojený nebyl Přinidš, který sice dojel v semifinále druhý, ale v boji s absolutní elitou se nevyvaroval jedné chyby. Úřadující mistr Evropy nakonec na Prskavce ztratil více než čtyři vteřiny. Ani čistá jízda by mu pódium nezajistila… Dva šťouchy stály lepší umístění Hradilka.

Vít Přindiš
Král smolař. Mistr Evropy Přindiš bude při olympiádě jen trénovat

Mezi ženami zůstala po chybě mimo finálovou desítku olympionička Kateřina Minařík Kudějová. „Je znát, že jsme dost trénovali a na Troju jsme se nepřipravovali. Trochu mě mrzí, že to na domácí vodě nevyšlo, ale popravdě se jednalo o tréninkový závod,“ poznamenala. Podobně dopadla Lucie Nesnídalová. Jedinou českou finalistkou se stala Antonie Galušková.

Boj o medaile se však mladičké kajakářce nevydařil. „Udělala jsem školácké chyby, ale nervózní jsem nebyla. Šťouchy byly těsné, je to pro mě velká zkušenost,“ vyprávěla dvacetiletá závodnice, která ve finále SP startovala poprvé v kariéře.