Pětatřicetiletý Hamilton si první místo na startu zajistil časem 1:13,447, kterým stanovil nový rekord okruhu, a znovu vylepšil vlastní rekord v počtu vítězných kvalifikací. V neděli může osmým triumfem v Maďarsku vyrovnat Schumacherův rekord v počtu vítězství v jednom závodě. Bývalá hvězda Ferrari osmkrát ovládla Velkou cenu Francie.


Na druhém místě skončil Valtteri Bottas, který po dvou úvodních závodech na okruhu ve Spielbergu vede průběžné pořadí mistrovství světa před Hamiltonem o šest bodů. Dnes za obhájcem titulu a týmovým kolegou z Mercedesu zaostal o jednu desetinu.

Lewis Hamilton ze stáje Mercedes v čele závodu Velké ceny Štýrska formule 1, který se jel 12. července 2020
Formule 1 provedla pět tisíc testů na koronavirus. Hlásí první dva pozitivní

Do druhé řady na startu se postaví jezdci týmu Racing Point, jejichž vozům se kvůli pohonným jednotkám Mercedes i obvinění z nepovoleného okopírování některých prvků od mistrovské stáje přezdívá "růžové mercedesy). Lance Stroll dojel třetí se ztrátou devíti desetin, čtvrtý Sergio Pérez už zaostal o více než sekundu.


O další tři desetiny byli pomalejší jezdci trápícího se Ferrari čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel a Charles Leclerc, kteří se seřadili na páté a šesté příčce. Nedařilo se ani Maxi Verstappenovi z Red Bullu, jenž na sedmém místě ztratil na Hamiltona 1,4 sekundy.


Nedělní závod odstartuje v 15:10 a pokud by Hamilton vyhrál, přiblížil by se dalšímu z Schumacherových rekordů. Bývalý německý pilot vede pořadí s 91 výhrami a britský jezdec na něj aktuálně ztrácí šest triumfů. Další Schumacherovo maximum může Hamilton vyrovnat i ziskem sedmého titulu mistra světa.

Sebastian Vettel v barvách Ferrari
Bude Vettel závodit za Aston Martin? Má budoucnost je otevřená, říká Němec

Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:13,447, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,107, 3. Stroll (Kan./Racing Point) -0,930, 4. Pérez (Mex./Racing Point) -1,098, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -1,327, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,370, 7. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,402, 8. Norris (Brit./McLaren) -1,519, 9. Sainz (Šp./McLaren) -1,580, 10. Gasly (Fr./Alpha Tauri) bez času.