Více než dvě stovky ušlechtilých koní s jezdci do 21 let se účastní bojů na ME juniorů v parkurovém skákání. V jezdeckém areálu na Císařském ostrově v Praze probíhá juniorský vrchol sezony ve skokanských disciplínách.

Mladí závodníci zahajují boje o evropské medaile ve dvou věkových kategoriích. Dvě hodiny před polednem je na pořadu dne kvalifikace jednotlivců mladších jezdců, dvě hodiny po poledni pak kvalifikace jednotlivců juniorů. Finále prestižních závodů v elegantním a rychlém zdolávání překážek se uskuteční v neděli.

Juniorského mistrovství se účastní celkem 29 zemí starého kontinentu. Za Českou republiku je přihlášeno šest juniorů a tři mladí jezdci.

Parkurové skákání je sport, ve kterém se jezdec na koni snaží v co nejkratším čase a s co nejmenším počtem chyb projet trasu s překážkami. Za svůj vznik vděčí nejvíce důstojníkům britské kavalerie, kteří skoky přes různé překážky považovali za vynikající trénink jak jezdce, tak i koně. Parkur má úzkou souvislost s drezurou, kůň musí být velice dobře přiježděn a musí důvěřovat jezdci.

Téměř všechny parkurové překážky mají shoditelnou část, její pád se trestá. Každá překážka se musí skákat ve stanoveném směru – vlevo je umístěn bílý praporek, vpravo červený. Druhy překážek jsou například: proutěnka, kolmý skok, vodní příkop, oxer, dvojbradlí, triplebar, zeď, irská lavice.

Ze Strahova by mělo zaznít jméno nového kouče fotbalové reprezentace

Dnes by mělo skončit měsíční bezvládí u české fotbalové reprezentace, již po evropském šampionátu opustil kouč Karel Brückner. Poté, co svazové vedení v úterý oznámilo, že se nedohodlo s Němcem Klausem Toppmöllerem, zbyli na post trenéra národního týmu dva známí kandidáti – generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec a teplický kouč Petr Rada. Blíže ke zvolení má podle všeho Chovanec.

Ke zvolení slovenského rodáka, který vedl český národní tým před Brücknerem a rozloučil se s ním propadákem v baráži o mistrovství světa 2002 s Belgií, se veřejně klonili čtyři členové výkonného výboru. Radu nepodpořil nikdo.

Oba kandidáti již dopoledne předstoupí před svazovou exekutivu. Chovanec kvůli tomu předčasně odjel ze sparťanského soustředění v Rakousku a v půl jedenácté se bude hlásit na Strahově. Na jedenáctou je pak pozván Rada. „Každý z nás bude mít pětiminutový projev, v němž přiblíží svoji vizi práce u národního týmu,“ řekl Rada.

Nového trenéra představí svazové vedení veřejnosti na tiskové konferenci, která začne na Strahově ve 14 hodin. Debut si Brücknerův nástupce odbude 20. srpna na stadionu ve Wembley v přípravném utkání s Anglií.

Kam za sportem v Praze?

ČTVRTEK 17. července

BILLIARD 19.00 Harlequin Tour, otevřený turnaj v poolu (klub Harlequin, Vinohradská 25, Praha 2).

BOWLING 18.00 Echo Express Cup (herna Na Ovčíně, Záběhlická 82, Praha 10).

CYKLISTIKA 18.00 Cyklojízda Prahou, akce na podporu cyklistiky jako zdravého způsobu přepravy ve městě (start na náměstí Jiřího z Poděbrad).

FOTBAL 14.00 Tisková konference u příležitosti jmenování nového trenéra fotbalové reprezentace ČR (sídlo ČMFS na Strahově).

JEZDECTVÍ Mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců ve skoku (areál TJ Žižka na Císařském ostrově): 10.00 kvalifikace jednotlivců mladších jezdců, 14.00 kvalifikace jednotlivců juniorů.

LUKOSTŘELBA 16.15 Dvoudenní FITA (střelnice SK Start na Strahově).

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL Prázdninové kempy pro veřejnost (Beachklub Pankrác, areál v Horáčkově ul. 1100, Praha 4): 9.30 kemp s Miroslavem Nekolou, 10.00 dopolední kemp pro maminky.

(klt, dp)