Vinu nejprve popíral, i tak ale vyfasoval tříletý zákaz startu. Až když se to Kickerovi rozleželo v hlavě, rozhodl se přiznat a veřejně se svěřil se svým příběhem. Nyní se za odměnu dočkal snížení trestu, na turnaje se tak může vrátit už v lednu příštího roku. A fanoušci se díky tomu mohli dozvědět, jak to chodí ve spodních patrech světového tenisu.

Mladí jsou zranitelní

V roce 2015 bylo Kickerovi něco málo přes dvacet let a prokousával se žebříčkem vzhůru. Život na chudě dotovaných challengerech není žádná slast. „Mladí tenisté jsou v této fázi kariéry velmi zranitelní. Cestují sami, protože nemají dost peněz ani na trenéra,“ přiblížil argentinský hráč své víc než skromné začátky.

Právě na borce z menších turnajů se sázkařské mafie zaměřují. Nejde o multimilionáře s početnými týmy jako Djokovič či Nadal, počítají každý dolar. O to snadnější je svést je k podvádění. „Bylo to pro mě těžké období. Musel jsem platit spoustu věcí, které s tenisem souvisejí, a nechtěl jsem být závislý na rodičích,“ vzpomínal Kicker.

Barbora Strýcová
Barbora Strýcová: Nevím, co bude dál. Ale teď s tenisem určitě neskončí

První kontakt s mafiány je prý vždy podobný - přes sociální sítě. „Nejdřív se ti lidé tváří jako sponzoři, začnou se s vámi bavit a slibují různé lži. Je třeba být velmi obezřetný, a to jsem já nebyl,“ přiznal Argentinec. I jemu údajný „sponzor“ sliboval peníze a auto. Až pak z něj vylezlo, že chce, aby tenista prodal zápas. A Kicker souhlasil.

Došlo k tomu v září 2015 na challengeru v Kolumbii. Kicker hrál v prvním kole s ekvádorským soupeřem a snažil se kazit, co jen šlo. „Byl jsem hrozně nervózní. Pořád jsem se díval na rozhodčího, jestli nemá podezření,“ popsal.

Zpackaná kariéra

Turnaje nižší kategorie jsou mezi mafiemi vyhledávané právě proto, že nejsou tak sledované. Na grandslamu by každý pokus o podvod bil do očí, v tenisovém pralese je to spíše o štěstí. Ani tak Kicker neunikl pozornosti Jednotky pro bezúhonnosti tenisu (TIU), která globálně sleduje podezřelé výsledky. Vyšetřování trvalo dlouho, až do jara 2018.

Český tenista Jiří Novák (na snímku z 8. února 2002).
Posílal jsem to tam neskutečně, vzpomíná Novák na triumf nad Samprasem

To už byl Kicker ve zcela jiné fázi kariéry. „Nikomu bych nepřál tu nejistotu, kterou jsem prožíval. Tehdy jsem vyhrával, byl jsem ve třetím kole Australian Open, hrál Davis Cup, dostal se do první stovky žebříčku. Všechno směřovalo k tomu, abych rok zakončil v elitní padesátce,“ líčil Kicker.

Místo toho přišel trest a ostuda. Nadějně rozjetá kariéra se argentinskému tenistovi rozpadla pod rukama. „Všichni děláme chyby. I já. Zaplatil jsem za to,“ řekl polepšený hříšník, který nyní (výměnou za zmírnění trestu) šíří svůj příběh, aby další začínající hráči nepadli do tenat podvodníků.

Trest za podvody může být i doživotní

Zatímco Nicolás Kicker přišel „jen“ o část kariéry a na kurty se vrátí, další fixlující Jihoameričan dopadl hůře. Brazilský tenista João Souza (jeho žebříčkové maximum je 69. místo) dostal letos v lednu doživotní zákaz startu.

TIU přišla na to, že Souza v letech 2015 až 2019 prodával zápasy opakovaně hned na několika turnajích nižších kategorií včetně Česka. Hráč zároveň dostal pokutu 200 tisíc dolarů (v přepočtu přes pět milionů korun).

Souzovi přitížilo, že kromě opakovaného ovlivňování výsledků nespolupracoval s vyšetřovateli, pokoušel se o ničení důkazů a dokonce k podvádění naváděl další tenisty.

Petra Kvitová
Kvitová o zrušení Wimbledonu: Je to smutné, ale čekala jsem to