Zúročit tvrdou a poctivou práci v zimních trénincích chtěli sportovci ze Sportovního klubu Jedličkova ústavu Praha. Pod vedením trenéra Pavla Martínka a asistentky Kláry Jelínkové odcestovala do Spojených arabských emirátů trojice Anna Muziková, František Serbus a Artur Kisela.

Hned zkraje ale atlety provázely problémy. Světové hry v Sharjahu měly být zahájeny závodem mužů v hodu kuželkou, ten byl ale na poslední chvíli z technických důvodů zrušen a přeložen na druhý den. To už měly na programu stejnou disciplíny i ženy, mezi nimiž na startovní listině nechyběla ani Muziková, která nakonec stejně jako Serbus získala bronzovou medaili.

Po jediném dni volna následovalo v Sharjahu otevřené mistrovství Emirátů, kde si své umístění v hodu kuželkou ještě o jednu příčku vylepšil Serbus nejdelším pokusem do vzdálenosti 27,43 metrů. Na rozdíl od prvního závodu mohl být tentokrát spokojený i teprve šestnáctiletý Kisela, který si polepšil o dva a půl metru a hodem za sedmnáctimetrovou hranici vybojoval šesté místo.

Česká reprezentantka v paraatletice Anna Muziková
Po narození vážila 740 gramů. Teď Muziková sbírá medaile a sní o paralympiádě

Stříbrný medailista z kuželky Serbus hned druhý den rozšířil svou sbírku o cenný kov i v hodu diskem. Pokus dlouhý 15,36 znamenal třetí místo. Kisela skončil za 8,21 m sedmý.

„Benjamínek naší výpravy. Bohužel nemohl startovat na Grand Prix v Dubaji, ale na obou závodech v Sharjahu ukázal, že za čas s ním musí světová špička počítat,“ věští Kiselovi světlou budoucnost trenér Pavel Martínek.

Výkony za hranicí maxima



Trochu paradoxně nejlepší umístění v Emirátech, co se hodu kuželkou týče, vybojovala Muziková ve druhém závodě, přestože s délkou 15,49 m nebyla vůbec spokojená. Chuť si ale spravila bronzem v disku a hlavně osobním rekordem 8,07 m.

Na úvodní díl seriálu prestižních Grand Prix přiletěla do Dubaje i Kateřina Nováková. Ta své dva starty proměnila v sedmé místo v hodu diskem, když náčiní dokázala poslat na sedmnáctimetrovou hranici, a šesté v oštěpu, který se tentokrát zapíchl na metě 12,03 m.

Martin Dvořák získal tři zlaté medaile
Češi zářili na Světových hrách handicapovaných. S 23 medailemi skončili čtvrtí

„Je velmi znát absence v pravidelném tréninku z důvodu školních povinností a rychlík výkonů nejlepších světových soupeřek v její kategorii F55 jí bohužel ujíždí,“ posteskl si trenér. „Nicméně její výkony prakticky bez tréninku byly výtečné,“ dodal k výkonům Novákové.

Dubajské vystoupení atletů ze Sportovního klubu Jedličkova ústavu zakončila dalším osobním rekordem Muziková. Tentokrát posunula své maximum v hodu kuželkou, když jí jen jediný centimetr chyběl k sedmnácti metrům. Nejlepší závodní výkon v kariéře pro ni znamenal další bronzovou medaili a stejně jako její týmový kolega Serbus završila sbírku cenných kovů na čtyřech.

Ani jeden pak neunikl hodnocení svého kouče. „Fanda Serbus i Anna Muziková předvedli výkony za hranicí svého osobního maxima, když v disku i kuželce posunuli své osobní rekord, a potvrdili splněné limity pro Mistrovství světa i na Paralympijské hry 2020,“ shrnul spokojený trenér Martínek vystoupení svých neúspěšnějších svěřenců.

Anna Muziková (vpravo) získala na Grand Prix v Dubaji bronz v hodu kuželkou
Čechům vyšla i Grand Prix. Jakschová má dvě zlaté, medaile slaví i další atleti