Kdo keňskou vytrvalkyni v sobotu večer při 22. ročníku Birell Grand Prix Praha sledoval, mohl mít pocit déjà vu. Joyciline Jepkosgeiová totiž opět jako první zvládla silniční desítku pod půl hodiny. Časem 29:43 vytvořila nový světový rekord, čímž vylepšila svoje vlastní světové maximum o 21 vteřin.

Jakub Vadlejch v Londýně
Atlety z Julisky čekají po oslavách další závody

Unavená, ale spokojená 

„Jsem velmi šťastná, že jsem zvítězila a podařilo se mi zaběhnout rekord. Celý závod nebyl vůbec jednoduchý, na rekord jsem běžela vlastně od začátku, což mi vážně dalo zabrat. Každopádně jsem šťastná, že se mi to podařilo,“ usmívala se.

Její sobotní vystoupení připomínalo dubnový triumf. Tehdy stejně jako nyní nasadila pod taktovkou vodiče strhující tempo a strojově se vzdalovala soupeřkám. Při půlmaratonu keňská hvězda zároveň stanovila nové nejlepší časy na silničních pěti (14:53), deseti (30:05), patnácti (45:37) i dvaceti kilometrech (1:01:25). Ten na desítku nyní slavně pokořila. „Od prvních kilometrů mi šlo všechno podle plánu, lepší to snad ani být nemohlo. Jsem teď sice dost unavená, ale opravdu spokojená,“ přiznala v cíli třiadvacetiletá Jepkosgeiová.

Stavba nafukovací haly. Ilustrační foto.
Atletická hala na Strahově je opravená, město přispělo 10 milionů

Dvacátý světový rekord 

Praha má v překonávání světových rekordů bohatou historii. Půlmaratonský čas Keňanky byl podle dostupných informací jubilejní dvacátý světový rekord, který v moderní atletické historii (myšleno po druhé světové válce) padl v české metropoli.

Podepsaly se pod nimi skutečné hvězdy, jejichž řady nyní rychlá Afričanka podruhé rozšířila. Zmínit můžeme Emila Zátopka, který několik ze svých rekordů běžel na rozkaz vojenských nadřízených. Jeden ze svých mnoha rekordů (603 cm) vytvořil na stejném stadionu v roce 1987 legendární tyčkař Sergej Bubka.

Těžko porovnávat dvě disciplíny 

Pojďme ale zpět do současnosti. Výjimečnost pražský výkonu Joyciline Jepkosgeiové vyčnívá ještě výš, když se podíváme na nejlepší letošní dráhový výkon 10 000 metrů. O ten se časem 30:16,32 postarala Almaz Ayanaová z Etiopie při vítězství na mistrovství světa v Londýně.

Těžko porovnávat dvě různé disciplíny, pravdou je, že na dráze vadí běžcům mnohem méně nerovností než na silnici… Jak by asi dopadl souboj dvou nejlepších vytrvalkyň současnosti?

Tomáš Janků
Žádné dluhy. Janků o atletice v Praze: Byl to výjimečný šampionát