Roční panování Prahy slavnostně zahájí odpolední program na výstavišti v Holešovicích dne 1. ledna. Moderovat ho bude desetibojař Roman Šebrle. Hlavní město do roku 2016 vstoupí uprostřed Týdne sportu zdarma, kdy obyvatelé Prahy mohou zdarma využívat některá sportoviště. Město chce také letos opravit některá sportoviště. Atletickému svazu například přispělo 11 milionů korun na rekonstrukci nafukovací haly na Strahově.

Velká sportovní klání si Praha vybrala už v minulém roce, kdy hostila mistrovství světa v hokeji, mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let, halové mistrovství Evropy v atletice a finále tenisového turnaje ženských národních týmů Fed Cup. Praha se začala o titul ucházet v roce 2013. Cílem komise ACES (Sdružení evropských měst sportu), která tento titul každoročně uděluje na základě splnění určitých kritérií, je, aby po skončení projektu sportovalo 60 procent obyvatel vybraného města. Praha to ale splňuje už teď.

Komise se zajímala například o způsob financování sportu, kolik je v hlavním městě sportovišť a aktivních sportovců nebo jak město podporuje sport mládeže, seniorů a handicapovaných. Ocenila také projekt Praha sportovní, který kromě správy společného portálu pro sportovní příznivce a kluby, pořádá právě Týdny sportu zdarma nebo měsíc náborů dětí do sportovních oddílů. Její zástupci příští rok přijedou do Prahy více než třicetkrát. Kromě hlavního města sportu vybrala komise také 60 „běžných" měst sportu, mezi nimiž jsou například Košice. Asi polovina z nich je v Itálii.