V dubnu 2016 mělo klání mezi Českem a Švýcarskem překvapivou hrdinku. Domácí Švýcarky držela ve hře Viktorija Golubicová. Tehdy až 137. hráčka světa porazila Karolínu Plíškovou i Barboru Strýcovou. Naopak jednička Timea Bacsinszká nezvládla ani jeden zápas. V rozhodující čtyřhře po boku Martiny Hingisové se však Golubicová musela sklonit před českým párem.

Petr Ton.
Bez spoluhráčů bych na rekordy nedosáhl, říká dvojnásobný mistr extraligy Ton

„Podle rankingu jsme favorité, ale nemůžeme je podcenit, žebříček neříká to, čeho jsou schopné. Timea i Belinda měly nějaká zranění, předtím ale byly v desítce. Navíc Viktorija nás potrápila v Lucernu,“ připomněl zmiňovaný duel kapitán českého výběru Petr Pála.

Zkušená Hingisová předává zkušenosti

Se zajímavou posilou na lavičce vyrukují Švýcarky. Hvězdná Martina Hingisová zůstala u fedcupového týmu i po konci hráčské kariéry. Zkušenosti předává z pozice trenérky.

„Už v Lucernu jako hráčka zasahovala do taktiky. Tehdy nevyhrály, snad jim to nevyjde ani tentokrát,“ usmíval se Pála.

České hráčky jsou si však vědomy, že faktor Hingisová může hrát velkou roli. „Její kouzlo bylo, že výborně četla hru, určitě jim to může předat i z lavičky,“ prohlásila Barbora Strýcová.

Tomáš Ouředníček na Rallye Dakar.
Dakar? Pomalu se stává návykovou drogou

„Je to velká osobnost, hráčky k ní vzhlížejí,“ dodala Lucie Šafářová.

Hingisová ukončila kariéru jako jednička žebříčku čtyřhry. Ještě nyní se na první příčce drží. V roce 2017 slavila devět turnajových titulů včetně grandslamového na US Open. Přesto byla na konec připravená.

„Když jednou hrajete, vždy vás to potáhne na kurt. Ale tohle rozhodnutí nevzniklo ze dne na den. Už na začátku roku jsem parťačce říkala, že je to můj poslední rok,“ řekla švýcarská legenda českým novinářům. Skvělou češtinou samozřejmě.

Došlo i na srovnání s krajanem Federerem, který je o rok mladší než Hingisová. „Roger je jen jeden. Já vyhrávala vše jako nej-mladší, on to má naopak. Má ideálně naplánovaný program, navíc není tolik opotřebený hrou jako třeba Nadal, to mu ohromně pomáhá,“ řekla vítězka pěti grandslamů ve dvouhře.

České favoritky jsou na pozoru. Taková persona na lavičce může vymyslet zajímavé taktické vychytávky. „Uvidíme o víkendu,“ usmívala se Hingisová.

Zaskočí se Švýcarkami domácí výběr?

Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v Petrohradu.
OBRAZEM: V kvapíkovém tempu. Kvitová získala 21. titul v kariéře

Složení švýcarského týmuZdroj: Redakce