Letos se podle informací organizátorů z organizace Rubikon centrum registrovalo přímo na běh v lesoparku v Řepích a také na individuální běhy v okolí svého bydliště přes 600 lidí. „Je to rekord, třeba v roce 2019 bylo registrací 553,“ uvedla za organizační tým Veronika Friebová.

Akce má i své ambasadory, jedním z nich je herec Petr Čtvrtníček, který mimo jiné vystupuje s vězeňskou kapelou. „K projektu jsem se dostal přes to, že hraji ve vězeňské kapele Wsedě na bubny a říkal sem si, že můžu pomoct i víc. Lidi, co vyjdou z vězení, potřebují jenom, aby k igelitce, kterou si nesou z kriminálu a k pospanému trestnímu rejstříku, který mají v ruce, dostali šanci,“ řekl Čtvrtníček.

Ilustrační foto.
Pátrání po uprchlém vězni policisté odvolali, je zpět v cele

Polovinu z registrovaných běžců letos tvořili odsouzení lidé. Jednou z nich byla třeba Žaneta, která se dala dohromady s partou lidí, kteří koketovali s drogami. Z experimentování se stala závislost a drogy Žanetu stály zdraví, maturitu, a nakonec i svobodu. „Díky běhání jsem si konečně začala věřit,“ prohlásila.

A na startu se objevují i lidé z druhé strany dveří od cely. „Připínám si žlutou stužku a říkám tím, že je potřeba pomáhat lidem, kteří se upřímně snaží začít znovu,” řekla ředitelka věznice Kuřim Gabriela Slováková, která myšlenku Yellow Ribbon Run v roce 2016 ze Singapuru do Česka přivezla.

Kromě samotného běhu se v Řepích uskutečnil i koncert vězeňských kapel nebo výstava Uteč předsudkům!