Šestinásobný paralympijský vítěz a držitel stejného počtu titulů mistra světa přijde členy svého týmu, jehož členkou je i česká maratonská naděje Marcela Joglová, podpořit. Na trati je bude motivovat a dokonce s nimi poběží půlku vytrvaleckého závodu.

Běh je obvykle vnímán jako individuální sport. Avšak myšlenka maratonu jako týmové záležitosti, je podle Jiřího Ježka výborná. „Běžcům to nabízí být součástí kolektivu, protože emoce týmového ducha je dalším rozměrem tohoto sportu,“ tvrdí cyklista.

V cíli poděkuje členům týmu

Do pozice kapitána se dostal z toho důvodu, že se zmíněnou značkou spolupracuje a také proto, že každý tým podporuje jednu charitu. Tou jeho je Cesta za snem. „To je organizace, která pomáhá handicapovaným lidem plnit si své sny. Většinou ty sportovní,“ říká s tím, že je mu toto téma velmi blízké.

Ke svému zapojení v první části maratonu prohlásil, že nehodlá nijak závodit. „Spíš běžet kvůli tomu, abych na trati podporoval naše běžce. Pak budu připravený v cíli, abych poděkoval každému členovi našeho týmu za to, že doběhl,“ vysvětlil sedmačtyřicetiletý Ježek.

Barbora Strýcová v době, kdy byla oporou fedcupového družstva.
Oranžový tým bude lídr, prorokuje Strýcová před Pražským maratonem

Ve druhé polovině trati od Ježka převezme pomyslnou štafetu Heřman Volf, šéf organizace Cesta za snem. „On by zbytek závodu doběhl, ale protože je po úrazu, absolvuje dvacet kilometrů na speciálním vozíku a s pomocí hůlek. Chceme tak ukázat, že maraton si může užít opravdu každý,“ doplňuje slavný paralympijský cyklista.

Střídá kolo s běháním

Jiří Ježek, který v roce 2013 jako vůbec první handicapovaný závodník v historii nastoupil alespoň do jedné etapy na legendární Tour de France (v pozici předjezdce jel časovku), objevil kouzlo běhání teprve před několika lety. Na kole sice jezdí skoro každý den, ale od roku 2017, kdy ukončil profesionální kariéru, střídá kolo s běháním.

„Běh mi ukázalo jinou dimenzi sportu. Je sice intenzivnější, ale když má člověk v pracovním týdnu méně času, tak je lepší si na hodinku jít zaběhat, než hledat čas pro vyjížďku na kole,“ dodává Jiří Ježek.

Jiří Prskavec u kanálu v Troji.
Při maratonu si vyzkouší roli kapitána. Jednou si ho zaběhnu, říká Prskavec