Ženský tenis patří již několik let do výkladní skříně domácího sportu. Profesionálky brázdí jedenáct měsíců v roce po celém kontinentu a domů se dostanou jen výjimečně. S nadšením proto vítají možnost představit se před vlastními fanoušky.

Tomáš Berdych nestačil v semifinále Wimbledonu na Švýcara Rogera Federera
Tenisová Sparta chce ukončit nadvládu Prostějova

Pražská premiéra Kvitové

„Je hezké se ukázat doma a navíc v domácím klubu. O diváky není na turnaji nikdy nouze a naše zápasy sledují plné tribuny,“ pochvaluje si nasazená jednička a současná šestá hráčka světa Karolína Plíšková.

Spolu s ní se mezi hvězdy turnaje zařadí také Petra Kvitová, pro niž půjde o pražskou premiéru. O její účast pořadatelé dlouho stáli, ale vyšlo to až v devátém ročníku. Mít na turnaji dvě tenistky z nejlepší desítky žebříčku není zadarmo.

Premiérový Laver Cup vyhrál tým Evropy. Z trofeje se raduje Rafael  Nadal (vpravo).
Laver Cup nezklamal. Co dál? Prestižní show může tenisu pomoci

InfografikaZdroj: Deník

Šafářová i Plíšková 

„Museli jsme uhradit poplatek 250 tisíc dolarů organizaci WTA, abychom dostali povolení. Na turnaji naší kategorie totiž může nastoupit pouze jedna hráčka z elitní desítky,“ vysvětluje ředitelka turnaje Petra Černošková.

Kromě dvou nejvýše nasazených budou české barvy hájit Lucie Šafářová, Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová a Markéta Vondroušová. Nejvýše nasazenou zahraniční teniskou je Darija Gavrilovová z Austrálie, která drží číslo 24. Je tedy zřejmé, že turnaj láká především na domácí jména.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Praha vítala tenisové hvězdy, nejvíce ovací patřilo Nadalovi

Přes tisíc vstupenek 

Navíc je můžete vidět zdarma, na akci se už tradičně platí vstupné pouze na finálový den. „Dnes dáme do prodeje všech 1600 vstupenek v ceně 200 a 300 korun,“ popisuje ředitelka s dovětkem, že organizátorům nejde o zisk. „Celý výtěžek věnujeme na charitu.“

Všichni si hlavně přejí, aby vydrželo příjemné počasí, protože poslední ročníky doprovázel studený vítr a déšť. „Snad letos nechám lyžařské ponožky doma,“ usmívá se Petr Pála, kapitán fedcupového týmu.

Caroline Wozniacká.
Pražský turnaj láká na přehlídku českých tenistek a Wozniackou

Výsledky nejsou špatné 

Obhájkyní prvenství je Němka Mona Barthelová. „Mám pražský turnaj ráda. Je v krásném městě a lidé tu jsou ohromně milí,“ poznamenala. Hlavní favoritkou ale není, největší šance se dávají Karolíně Plíškové.

„Moje letošní výsledky nejsou špatné,“ říká k dosavadnímu průběhu sezony. „Začátek minulého roku se mi ale povedl skvěle a musela jsem letos obhajovat hodně bodů. Věřím, že dokážu být ještě lepší. Ráda bych doma vyhrála,“ dodala Plíšková.

Tenisový areál Štvanice I.ČLTK Praha
Hlavními hvězdami tenisového Prague Open budou Kližan a pár H+H