Zeptáte-li se na slezský celek jedné z legend USK, Petra Tremla, usměje se. V letech 2000 a 2001 nastoupil proti Opavě do finále ligy a vždy se po sedmizápasových sériích radoval ze zisku mistrovského titulu.

„Ani jednou jsme nebyli favorité, soupeři měli ve svém středu hvězdy národního týmu Láďu Sokolovského nebo Pavla Beneše," vypočítává desátý nejlepší střelec české historie. Žádná privilegia ale neměl. „Trénoval nás Milan Šedivý, který dobře věděl, že úspěch přijde jen díky dobré fyzičce. Naší největší zbraní byla obrana," charakterizuje.

Basketbalisté USK Praha. Ilustrační foto.
Basketbalisté USK věří v první postup do semifinále za 16 let

Domácí tvrz padala i odolávala 

K prvnímu finále šel USK v horší pozici a zdálo se, že půjde o rozhodující faktor. „Do stavu 3:3 všichni vyhrávali domácí zápasy. Upřímně dodnes nevím, jak se nám podařilo sedmý urvat," říká k roku 2000 Treml. „Prostě vybuchla bomba," zazubí se a doplní: „Rozhodující utkání výhodu haly nepatrně maže. Hosté najednou nemají, co ztratit. Domácí jsou pod psychickým tlakem."

O sezonu později měli Pražané naopak výhodu více střetnutí na Folimance. Dostavil se ale jiný problém. „Prosákla k nám informace, že hlavní sponzor končí," vysvětluje Treml, s jehož mužstvem to šlo od té chvíle z kopce.

Basketbalistky USK přehrály Nymburk 84:39.
Basketbalistky USK Praha jsou ve finále, nastoupí proti Hradci

Po čtyřech zastaveních prohrával 1:3. „Bylo těžké se koncentrovat. Chyběla jistota. Už se vědělo, že odchází trenér a řada hráčů," líčí dlouholetý reprezentant. A pátý duel? Pražští diváci už smutnili, domácí prohrávali o čtrnáct bodů. Připravoval se pohár pro Opavu. „V tom je kouzlo basketbalu. Z ničeho jsme vydřeli prodloužení, výhru a série se začala otáčet."

Oslavy vystřídal výsledkový marast

Poslední velké vítězství viděla Folimanka 20. května 2001. „Už jsme si zase věřili," líčí Treml. Zápas vysílala televize, zpívala se hymna, ochozy praskaly ve švech. „Vím, že jsme dávali hodně trojek," upamatovává se sám autor 23 bodů, kterými přispěl k oslavám (84:76). „Radost jsme měli obrovskou. Nikdo už nečekal obrat. Sílu, jež se v nás našla."

V dalším roce vypadli mistři mezi osmi a až do těchto dnů po semifinále ani nepošilhávali. „Propad byl otázkou peněz," míní Treml. „I cíl se změnil. Výsledky mužů ustoupily výchově mladých," popisuje. A ví, o čem hovoří, vždyť na Folimance osm let trénoval. Letos je ale přesvědčený, že půst skončí: „Kluci jsou největším překvapením soutěže. Mají na postup."

Děčín porazil USK Praha.
Basketbalisté USK prohráli na domácí palubovce s Děčínem 65:70

Basketbalisté USK jsou v semifinále KBL. Infografika.Zdroj: Redakce