V ženském finále se ve skleněném kurtu radovala z premiérového titulu Zuzana Kubáňová, čímž potvrdila postavení na domácím žebříčku. V pětisetové bitvě porazila Annu Serme. Měl to být nejvyrovnanější republikový turnaj. Na Jana Koukala hodlal vletět ve skvělé formě hrající Martin Švec a nasazená jednička Daniel Mekbib.

Solnického postup byl překvapením

Jenže brněnští dravci nedostali šanci se suverénní Koukalovou vládou ani otřást. Oba dva totiž vyřadil Jakub Solnický z Ostravy nejprve Švece ve čtvrtfinále a v dalším kole Mekbiba. „Jeho postup do finále hodnotím jako možná největší překvapení v historii," prohlásil Koukal, jehož nejdramatičtějším momentem finále byl druhý set.

V něm Solnický vedl 8:2 a následně 9:4. Koukal však průběh druhé sady otočil na 14:12. Poté už vládl. Když jeho soupeř míč zakončil kiksem po bekhendové smeči, jen se usmál. Vše měl pod kontrolou. Přesto nebyl spokojený.

S vítězným tažením končit nehodlá 

„Těší mě, že jsem vyhrál bez ztráty setu, ale výkon nebyl tak dobrý. Ve druhém setu jsem zaspal, takže jsem to Kubovi usnadnil. Navíc mu všechno vycházelo," pravil vítěz 34 turnajů světové série. Naopak pro Solnického byla účast ve finále největším úspěchem kariéry.

„Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem něco takového dokázal. Ve finále jsem nechtěl dát nic zadarmo, ale ze začátku jsem byl hodně nervózní, atmosféra u kurtu byla fantastická," popisoval Solnický.Kdy naposledy squashista Koukal na tomto turnaji prohrál? Bylo to v roce 2009 v semifinále. A s vítězným tažením končit rozhodně nehodlá.

Napínavější bylo finále žen 

„Na světové turnaje už cestovat nebudu, prioritou jsou domácí tituly. Myslím, že ještě nějakou chvíli mohu tady vyhrávat," ubezpečil Koukal, jehož potěšila také výhra fotbalové Slavie nad Viktorií Plzeň.

„Prostě to byl skvělý den," smál se squashista. Daleko napínavější bylo finále žen. Do něho se dostaly Zuzana Kubáňová s Annou Serme, která převážně žije ve Francii.

Prvnímu domácímu triumfu podřídila vše 

Kubáňová, držitelka českého i světového titulu v racketlonu, měla ve čtvrtém setu dva mečboly. Ty však nevyužila. Rozhodující sadu ale ovládla 11:9 a po posledním míčku padla štěstím k zemi. Prvnímu domácímu triumfu ve squashi totiž podřídila vše dokonce vyhlásila veřejnou sbírku, aby se mohla zúčastnit zahraničních turnajů.

Po úspěchu ve squashi by se mohla objevit i mezi domácí badmintonovou elitou. Ráda by se dostala do Top 10 na ženském žebříčku. „Říká se o mně, že jsem raketová žena, tak bych to ráda potvrdila. Je to jeden z dalších cílů," zasmála se Kubáňová.