Očem je řeč? Dnešní Pražský Rallysprint navštěvují na rozdíl od výše zmíněných „legend“ tisíce motoristických fanoušků. Pražský rallysprint je víc než závodem rozloučením se soutěžní sezonou. Spíš než na čas se jezdí pro zábavu, pro diváky, ale i jako poděkování partnerům za celoroční podporu nákladného sportu.

Mezinárodní automobilová Rallye Praha Revival 2016
V Praze odstartovala rallye veteránů

Novinka na úvod 

Místem konání 23. ročníku TipCars Pražského rallysprintu je tradičně okolí strahovského stadionu, kde budou špičkové soutěžní automobily k vidění v obvyklém prostoru. První piloti odstartují v 8.00 a pak přijde novinka. Posádky se přesunou na jižní okraj Prahy, kde je čekají dva průjezdy klasickou rychlostní zkouškou s názvem Subaru Točná.

Pak se startující vrátí na Strahov, kde se bude pokračovat prvními dvěma erzetami nazvanými TipCars okruh. Začátek je v 10.30 a po pauze, při níž dojde k přestavění trati, se pojedou zase dvě RZ. Vozidla však budou kroužit opačným směrem. Celkem tedy na jezdce čeká šest měřených úseků. Cíl je plánován na 15.00.

Veteran Rallye Mělník - Štětí.
Rallye veteránů přilákala do Mělníka Němce i Poláky

Vzrušující podívaná 

„Akci bereme jako show, ale letos jsme se rozhodli vyjít víc vstříc fanouškům standardních rallye,“ říká ředitel Pražského rallysprintu Petr Mihule k zařazení Točné. „Po určité době se vracíme ke klasické rychlostní zkouš-ce. Má zajímavý charakter a tak věřím, že se bude líbit. Naopak vypouštíme závěrečnou krátkou erzetu.“

Motoristický sport nabízí vzrušující podívanou, ale může být i nebezpečný. Pořadatelé proto důrazně upozorňují na dodržování bezpečnosti. Rallysprint se dá nejlépe sledovat z diváckých míst. Z nich je možné dostat se do vymezených prostorů, servisní zóny a k občerstvení. Organizátoři varují, že v případě porušení vymezených diváckých prostorů a hrozbě nebezpečí, nebudou váhat a zruší probíhající zkoušku.

Jarní setkání veteránů odstartuje 10. dubna 2015 na Václavském náměstí v Praze.
V dubnu vyrazí na jarní Rallye Revival 189 posádek

Na Strahov zamíří plejáda špičkových domácích jezdců a jednotlivci ze Slovenska, Polska a Německa. Ve startovní listině figuruje osm speciálů specifikace WRC, v nichž se představí například předloňský vítěz Jaroslav Melichárek, Karel Trněný i Jan Dohnal, po několikaleté pauze i Josef Peták a také mladý slovenský jezdec Martin Koči.

Pech bude chybět, zradila ho záda 

Ve vozech kategorií R5 a S2000 se mohou fanoušci těšit na další známé piloty. Třeba na Vojtěcha Štajfa, který se před pár dny vrátil z Portugalska, kde uhájil titul vicemistra šampionátu FIA European Rally Trophy. S malým odstupem se za ním umístili také další účastníci Rallysprintu Antonín Tlusťák a Ondřej Bisaha.

S „R-pětkou“ si umí skvěle poradit mistr Slovenska Pavel Valoušek, ale i vítěz českého Poháru 2+ i nedávného Setkání mistrů Martin Vlček. Z Polska dorazil Grzegorz Grzyb, ze Slovenska Igor Drotár. Na startu ale budou chybět loňský vítěz Tomáš Kostka a desetinásobný král rallysprintu Václav Pech, který pražský start vynechá poprvé od roku 1998.

Z mezinárodní soutěže záchranných služeb Rallye Rejvíz.
Záchranáři přivezli bronz z prestižní soutěže Rallye Rejvíz

„Mám problémy s vyhřezlou ploténkou. Asi před třemi týdny jsem si s ní pohnul, když jsem lezl na štaflích…“ vyprávěl Pech. „Léčím to klidem. Mohl bych jít na operaci, stav by se podle lékařů sice rychle zlepšil, ale nejspíš bych už nemohl řídit soutěžní auto,“ sdělil druhý muž českého šampionátu.

Klecanská rallye veteránů proběhla v okolí Prahy 11. června.
OBRAZEM: Klecanská Veteran Rallye