V cestě mu totiž stojí další domácí kajakáři patřící do světové elity Jiří Prskavec, Vít Přindiš a Ondřej Tunka.

O nominaci tří nejlepších pro účast ve Světovém poháru a na šampionátech se bude rozhodovat v květnových kvalifikacích, na olympiádu může každá země vyslat jen nejlepšího jednotlivce.

Vernisáž obrazů vodního slalomáře Tomáše Raka
Obrazy od reprezentanta. Kanoista Rak si čistí hlavu u skicáku

„Cílem je postup mezi elitu. To je pokaždé stejné. Jsem přesvědčený, že na to mám,“ vypráví dvaatřicetiletý závodník USK Praha, který má ve sbírce i zlato z mistrovství světa a evropské stříbro. Na MS 2017 vyhrál premiérový závod v kajak krosu.

Neměla na vás dvouletá pauza neblahé následky?
Výpadek nebyl ideální, ale musel jsem se to skousnout. Ničeho se nebojím a věřím, že se vrátím. Na druhou stranu situaci neberu tak, že nade mnou visí Damoklův meč.

Měl jste možnost ověřit si výkonnost?
Mám za sebou jeden přípravný závod závod v Austrálii, kde jsem v konkurenci kompletní světové špičky skončil jako nejlepší z Čechů čtvrtý. To mě utvrdilo, že bojovat minimálně o reprezentační dres je v mých silách.

Změnil jste kvůli návratu něco v přípravě?
Na trénink jsem si udělal víc času. Své mimosportovní aktivity jsem výrazně neomezil, jen jsem si trochu jinak nastavil priority. Víc než v minulosti se zabývám cvičením. Intenzivně spolupracuji s fyzioterapeutem a kondičním trenérem.

Český judista Lukáš Krpálek
Judista Krpálek vybojoval na Grand Prix v Antalyi bronz

O jaký druh cvičení se jedná?
Nejedná se o úplnou novinku. Výsledky se ale v tomto ohledu neprojeví za dva týdny ani nejde o žádné tajemství. Jsou to běžné cviky na mobilizaci a aktivaci celého tělesného ústrojí. Předtím jsem moc neprocvičoval oblasti pánve, kyčlí nebo nohou, které nejsou v kajaku tolik využívané.

Pomáhá to?
Jsem přesvědčený, že dělám pokroky. Zbavil jsem se problémů s páteří, což mě dřív dost trápilo. Je to velká psychická úleva. Do tréninku se jde hned líp, když člověk ví, že ho nebudou bolet záda. Příprava probíhá nerušeně a důležité bude neonemocnět.

Ke splnění cíle potřebujete skončit v blížících se čtyřech nominačních závodech do třetího místa. Nesvazuje vás pocit, že musíte?
Tak ke kvalifikacím přistupovat nebudu. Důležité je jít na start s vědomím, že jsem tomu dal maximum. Závody chci odjet tak, abych z nich měl dobrý pocit. Když je zvládnu a nevejdu se do nominace, uznám, že kluci byli lepší a zaslouží si to.

Lezec Adam Ondra.
Lezec Ondra ovládl úvodní závod Světového poháru v boulderingu