Dva roky strávil v Nantes volejbalový reprezentant Matyáš Démar. Francie pro něj nebyla sladká. „Měl jsem jasný cíl, stát se prvním nahrávačem. A to se mi nepodařilo,“ vysvětluje. Stejnou dobu se jeho mateřskému klubu (ČZU) nedaří. Sny o semifinále vystřídaly úlevy ze záchran. Se staronovým tvůrcem hry ovšem myslí borci z Lužin na návrat do play-off.

Václav Kadlec.
Útočník Sparty Václav Kadlec: Přišla otočka o 180 stupňů. Nesmím polevit.

Byla malá vytíženost vaším jediným důvodem k návratu?

Ano, život ve Francii se mi líbil. S tím, že budu v první sezoně víc sbírat zkušenosti než hrát, jsem počítal. Teď se chci hlavně dostat do pohody, ukázat, že nějaký Démar ještě existuje a volejbal umí.

Znamená to, že berete své působení v ČZU jako přestupní stanici?

Nebudu lhát, do zahraničí bych se ještě rád dostal. Jestli ale budu v ČZU rok nebo dva, neplánuji. A cesta je jasná, jen pokud budeme mít výsledky, přijdou nabídky.

Říká člen úspěšného národního týmu z nedávno skončeného ME v Polsku…

I to jsem ale odstál ve čtverečku (mezi náhradníky, pozn. red.), takže jsem nemohl myslet na nové angažmá. Aby nedošlo k mýlce. Od začátku jsem věděl, že jedničkou v reprezentaci bude Kuba Janouch a já mu jel krýt záda. I to je pro mě čest. Měli jsme skvělou partu, uhráli výborný výsledek a zažili úžasné léto.

Hráči Slavie.
Rekord s hořkou příchutí. Slavia ztrácí kontakt s Plzní

Proč jste zamířil do ČZU?

V Praze jsem se narodil, v ČZU vyrůstal. Měl jsem pocit, že se vracím domů.

Na Lužinách ovšem nezůstal kámen na kameni…

Všechno je tu nové trenér, hrál jsem vlastně jen s Vojtou Patočkou a Davidem Kubošem. A změnilo se i zázemí, šatny, palubovka, světla… Výborná práce.

Díky reprezentačním povinnostem jste se k týmu připojil před třemi týdny. Není to málo času na sehrání?

V tom máte sice pravdu, pro nás je ale důležité až play-off. Forma by měla gradovat až mnohem později.

Play-off se ČZU dva roky vyhýbá. Projevily se neúspěchy na atmosféře v mužstvu?

Nálada je zatím optimistická. Soutěž ještě ani nezačala, nemáme důvod se bát.

Usměrnit mladíky by měl být váš úkol. Cítíte se být zralý na pozici lídra?

Kvůli ní jsem se do Prahy vracel. Chci být tím, kdo tým potáhne. Ten, na kterém leží zodpovědnost a bude mít hlavní slovo.

Laver cup, Tomáš Berdych
Laver Cup: Tenisté Evropy vedou 12:6, Berdych pokaždé prohrál

Dostává se vám adekvátní odezvy od spoluhráčů?

Máme dobrou partu. Kdyby se cokoli stalo, pomůžou mi další zkušení hráči Honza Kuliha, Vojta Patočka a David Kuboš. Zatím spolu ale jen spekulujeme, jak na tom opravdu jsme. To se ukáže až v kritických momentech.

Úvodní utkání odehrajete v Liberci, kde jste také působil. Cítíte vyšší motivaci?

To už je let. Zápasy s Libercem beru jako jakékoli jiné v extralize. Los se mi ale líbí. V premiéře nemáme co ztratit, potrénujeme a proti Benátkám v nás bouchnou saze. (směje se)

V sobotu se z Prahy do Dobříše běžel nejstarší český maraton.
Běžci si užili další ročník nejstaršího českého maratonu z Prahy do Dobříše

ČZU Praha
Hala: Lužiny, Bellušova 1877, Praha 13. Domácí duely začínají v 18.00.

Největší úspěch: 5. místo v extralize (2012).

Loňské umístění: 11.

Největší hvězda: Matyáš Démar (26 let, nahrávač, český reprezentant, dvě sezony nastupoval ve francouzské nejvyšší soutěži).

Webová adresa: www.volleyteam.cz.

Facebook: volleyteam ČZU Praha.

Změny v kádruPříchody: Jan Kuliha (České Budějovice), Matyáš Démar (Nantes/Francie), Martin Kop, Jan Svoboda, Pavel Horák, Tomáš Čermák, Jakub Tobišek (všichni juniorka ČZU).

Odchody: Jakub Sobek (bez angažmá), Martin Pondělíček (Ústí nad Labem), Michal Záveský (TJ ČZU Praha), Daniel Hykš (Dobřichovice), Martin Hudák (Benátky nad Jizerou), Michal Lohr (konec kariéry).

Extraligový los lužinského mužstva30. 9. (venku) Liberec, 7. 10. (doma) Benátky, 14. 10. (venku) Kladno, 21. 10. (doma) Zlín, 28. 10. (venku) Karlovarsko, 4. 11. (doma) České Budějovice, 11. 11. (venku) Příbram, 18. 11. (doma) Odolena Voda, 25. 11. (venku) Brno, 2. 12. (doma) Ústí, 9. 12. (venku) Ostrava, 16. 12. (doma) Liberec, 28. 12. (venku) Benátky, 6. 1. (doma) Kladno, 13. 1. (venku) Zlín, 20. 1. (doma) Karlovarsko, 27. 1. (venku) České Budějovice, 3. 2. (doma) Příbram, 10. 2. (venku) Odolena Voda, 17. 2. (doma) Brno, 3. 3. (venku) Ústí, 10. 3. (doma) Ostrava

Útočník Sparty Václav Kadlec
Spasitel Sparty Kadlec: Přišla otočka o 180 stupňů. Nesmím polevit