Znáte Linköping? Stotisícové město v jižní části Švédska je známé vyhledávanou univerzitou, high-tech průmyslem či slavnou značkou Saab a prezentuje se sloganem Där idéer blir verklighet. Tam, kde nápady přecházejí do života.

Ve švédské Superlize patří k nejzářivějším hvězdám 

I v Matěji Jendrišákovi v létě 2014 dozrál jeden nápad: Ochutnám nejlepší florbalovou ligu na světě! Poradil se s přítelkyní Radkou, rozloučil se na Chodově a kývl na lákavou nabídku z Linköpingu.

Pokud florbal nesledujete moc často, vězte, že příběh černovlasého centra směřuje k happy endu: ve švédské Superlize patří k nejzářivějším hvězdám a k úplné spokojenosti mu chybí už jen titul; s Linköpingem dvakrát za sebou prohrál superfinále.

Florbal je malý sport 

Doma pravidelně vyhrává anketu o krále českých florbalistů, lídrem je i v reprezentaci. Na prosincovém mistrovství světa se jako jediný Čech dostal do All-Star týmu.

„Vážně je můj Matěj nejlepší?" usmívá se jeho přítelkyně Radka Topičová. „Teď vážně: florbal je malý sport, takže nežiju s žádnou celebritou. Nemám pocit, že bych dýchala v Matějově stínu."

Švédština je základ 

Asi vás nepřekvapí, že je dal dohromady florbal. „Delší dobu jsme si psali a pak jsme si jednou vyšli ven. Láska na první pohled? Oboustranně," usměje se Radka.

Matěj mlčí, takže jeho milá má prostor k vyznání: „Je u mě vždycky, když potřebuju. Dokáže podpořit, podržet a poradit." Mimochodem, i Radka přetahuje přes hlavu černý dres florbalového Linkö-pingu, na zádech nosí číslo 77. V první sezoně hrála ještě za béčko, teď už patří do prvního týmu, kde je jedinou cizinkou. „Ženská Superliga není tolik sledovaná jako mužská, ale v porovnání s českou ligou se to pořád nedá srovnat. Pro mě je to nejlepší soutěž na světě."

Radka komunikuje ve Švédštině 

S trochou nadsázky, česká dvojice komplikuje Švédům život: jak se asi seveřanům vyslovují exoticky znějící příjmení Jendrišák a Topičová? „Nedívají se na nás skrz prsty," vypráví půvabná brunetka. „Žije tu hodně přistěhovalců, navíc to není žádný nový fenomén. Základ je naučit se švédsky kvůli práci."

Matěj už umí švédsky obstojně, dělá v klubu účetního a běžně komunikuje třeba s bankami. „Jen občas, když si nejsem jistý, požádám Švédy, jestli by to nešlo vyřešit anglicky." A Radka? „Kromě práce studuju švédštinu a komunikuju už jen v ní. Taky jsem pár spolužáků naučila chodit na florbal." Sama vyráží na Matějovy zápasy, kde v emocích občas chrlí české nadávky, a nechá si od něj radit: „Na florbalové věci se ho ptám jako prvního."

Volna moc nemají 

Hra s děravým míčkem je u nich doma pochopitelně frekventované téma pravda, někdy lehce třaskavé. Poslechněte si Radku: „Menší rozepře máme jen v případě, když podle Matěje málo běhám." Následuje další úsměv.

Volna moc nemají, na Vánoce se rychle otočili v Česku a vyrazili zpátky, silvestr a Nový rok už zase trávili ve florbalovém ráji na severu. „S rodinou jsme v kontaktu každý den přes esemesky, messengery, Skype…" vypočítává Radka. „Návštěvy k nám jezdí relativně často. Když je příležitost, snažíme se do Švédska zvát rodinu i kamarády."

Radka uvaří Matějovi zelňačku 

Co návštěvy vidí? Tvrdě vybojovaný byt, pro klub byla fuška ho sehnat. „Linköping je rychle se rozvíjející město se spoustou nových firem a univerzitou, o dobré byty je velká bitva," vykládá Matěj. „Bydlení je v přepočtu na české koruny dražší, ale poměrově ke zdejším platům je srovnatelné s náklady v Česku."

A co nábytek? Samá Ikea, jež je ve Švédsku doma? „Většinou ano, ale není to tak, že by tu nebylo nic jiného. Spíš je jen vhodná ke startovnímu zařízení bytu," odpoví Matěj mezi sousty milované polévky. Když ho chce Radka potěšit, uvaří mu zelňačku či pořádný vývar.

Sportovnímu páru se ve Švédsku líbí 

Ač berou Linköping jako svůj druhý domov, jednou se nejspíš vrátí do Česka. Na vysvětlenou: 27letý Matěj se narodil v Havířově, o dva roky mladší Radka pochází z Nevšové, vesničky patřící pod Slavičín na Zlínsku.

„Třeba to po svatbě a narození dítěte přehodnotíme, ale i když se nám ve Švédsku líbí, momentálně to máme tak, že se časem vrátíme domů na Moravu," říkají oba. Když mluví o plánovaném dítěti, nabízí se všetečná otázka: vyroste z něj další šikovný florbalista? „Uvidíme. Víme jen jedno: nebudeme ho do ničeho tlačit."

Čtěte také: Vrátili Klokanům jedinou podzimní porážku